Geld organiseren is keihard werken

Wat is een duurzame uitweg uit armoede? Dat antwoord verschilt per land en regio. De gemene deler is altijd dat scholing, fatsoenlijke huisvesting, voldoende en goede voeding en beschikbaarheid van gezondheidszorg essentieel zijn om mensen een betere toekomst te geven. Daarvoor is geld nodig. Geld dat daardoor zoveel meer waarde heeft dan een het bedrag zelf. Dat is wat Erik van der Baan elke dag weer ervaart. Als missionair werker in de regio Mbaiki  in de Centraal Afrikaanse Republiek werkt hij keihard aan ‘het organiseren van geld’.

Westerse weelde

Dat geld is keihard nodig. De Centraal Afrikaanse Republiek staat al jaren in de top 3 van de armste landen en in de top 10 van landen met de meest vergeten humanitaire crisissen. In Mbaiki, waar veel (teruggekeerde) vluchtelingen verblijven, is chronisch gebrek aan écht alles. Goede huizen, voedzaam en voldoende eten en onderwijs… het is er niet of nauwelijks.Door chronisch geldgebrek is het ook ontzettend moeilijk om de leefomstandigheden van de mensen te verbeteren. “Het blijft wennen dat het zo moeilijk blijkt om geld te organiseren,” vertelt Erik. “Ik ben maanden bezig voor een bedrag van 10.000 euro, terwijl er in Straatsburg dames rondlopen die dat voor een tas uitgeven!” Waarmee hij wil aangeven hoe moeilijk het is om vanuit de ‘Westerse weelde’ te beseffen hoeveel meerwaarde een euro heeft in Mbaiki.

Betere wereld

Het leven in Mbaiki is voor veel mensen ontzettend moeilijk. Juist dat brengt Erik tot de essentie van zijn missionaire werk. Als coördinator van de catechistenopleiding plant hij zaadjes. “Ik vind het mooi als ik zie hoe het zelfbewustzijn toeneemt bij catechisten bij wie kwartjes vallen. Ik zie dat gebeuren en dat voedt mijn hoop op een betere wereld. Het zorgt ook dat ik niet opgeef en blijf werken aan een beter toekomst voor mijn naasten die in zulke mensonterende omstandigheden moeten overleven.”