Zoë Tjon A Ten

Het is mooi om te zien hoe het geloof de mensen samenbrengt

Ik zal me even voorstellen: Ik ben Zoë Tjon A Ten, 22 jaar en heb net mijn studie in culturele antropologie met een minor journalistiek afgerond.

Voor de Week Nederlandse Missionaris bezoek ik de missionair werkers in Afrika en hun projecten. De missionair werkers komen uit Nederland, maar wonen al langere tijd in het buitenland en werken daar bij lokale projecten. Voor mij is dit de uitgelezen kans om de theorie in praktijk te brengen en om vanaf een lokaal niveau de cultuur te beleven.

De landen die ik zal gaan bezoeken zijn: Tanzania, Malawi, Kenia en Oeganda.

Momenteel ben ik op bezoek bij Mariëlle Beusmans in Tanzania.

Contact

Bezoekadres:
Frederik Hendriklaan 7
2582 BP  Den Haag

Postadres:
Postbus 14020
2501 GA Den Haag

Telefoon: 06 15 14 2100
of per e-mail

Ga naar ons contactformulier >

of bekijk onze vacatures

Same, Tanzania, 2022

“Afrika voelt als thuis,” laat de Limburgse Mariëlle Beusmans (1963) weten. Na haar studie theologie (1987) besloot ze haar stage in Tanzania te doen. Ze werd verliefd op het land en de cultuur, maar ging terug naar Nederland om haar studie af te maken. Daarna greep ze elke kans om weer naar Afrika te gaan.

Ze was onderdeel van een jongerenuitzending naar Same (Tanzania) om daar de katholieke vrouwenorganisatie te ondersteunen. In 2003 ging ze op uitzending naar Arusha (Tanzania) om bij de Masai leiderschapsworkshops te geven. Van 2008 tot 2010 werd ze uitgezonden naar Mombasa (Kenia) om daar workshops interreligieuze dialoog en conflicttransformatie te geven. Vervolgens heeft ze een aantal jaren in Nederland gewoond en veel werk verricht binnen het bisdom Roermond als geestelijk adviseur. In september 2021 pakte Mariëlle haar koffers weer in en ging ze met ondersteuning van de WNM terug naar Same, Tanzania, op uitzending als lekenmissionaris.

Binnen het lokale bisdom, geeft Mariëlle leiderschapsworkshops aan leiders van jongeren- of vrouwengroep of degenen die taken verrichten binnen het parochiebestuur. “Ik hoop dat ik met de workshops mensen laat nadenken over leiderschap. Maar vooral het reflecteren op hun eigen leiderschap is belangrijk. De lokale leiders spelen namelijk een grote rol binnen de gemeenschap,” legt Mariëlle uit. Ze woont in het bisdom, net zoals vijf priesters en de bisschop die lid zijn van de congregatie van de Heilige Geest.

Mariele Beusmans samen met deelnemers tijdens een van de workshops.

Deze week bezoekt ze drie dorpen in verschillende regio’s en ik mag mee. Mariëlle werkt samen met haar team dat bestaat uit zuster Sophia, die lid van de Graal-beweging is, en de paters William en Credo die catechisten zijn. De workshop begint altijd met een voorstelronde. Hierna volgt de ‘chapati’ (pannenkoek)-oefening. De deelnemers tekenen hun eigen cirkel op een wit vel papier en verdelen die in partjes aan de hand van hun dagelijkse tijdbesteding. Bij elke oefening staan overleg en reflectie centraal. De deelnemers bespreken hun ‘chapati’ eerst in tweetallen. Daarna wordt een paar leiders uitgekozen om hun ‘chapati’ te presenteren. Dit is ook een onderdeel van leiderschap: rustig, duidelijk praten en voor een groep mensen durven te spreken. Mariëlle vindt het belangrijk dat de workshop interactief is en dat mensen plezier hebben in leren. Dus worden de oefeningen afgewisseld met spelletjes. Tot slot legt Mariëlle het Delta-model uit: Development, Education, Leadership, Teams en Action, en daarna volgt een gezamenlijke evaluatie. Met een gebed en een gezamenlijke lunch sluit Mariëlle de workshop af. In elk dorp dat Mariëlle bezoekt is de workshop weer anders, maar steeds speelt het katholieke geloof een grote rol in het dagelijkse leven. Het is mooi om te zien hoe het de mensen samenbrengt.

De uitleg van het Delta model tijdens de workshop.

Bijvoorbeeld in Manola, een dorpje ver in de bergen, dat letterlijk in de wolken ligt. Gelukkig gaat het vervoer met een fourwheeldrive auto, die gemakkelijk de hobbelige, steile wegen kan trotseren. Veel mensen dragen kleurrijke doeken tegen de kou. De priester komt ons welkom heten zodra we het terrein op rijden. Hij wijst de weg naar binnen voor warme thee en gekookte banaan. Mariëlle zal de workshop geven in een gebouw naast de kerk, zonder glas in de ramen en ook zonder licht. Er komt nog gauw iemand met een ladder en een peertje, om voor licht te zorgen. De ruimte bevindt zich naast de koeienstal wat als gevolg heeft dat het geloei van de dieren de mensen onderbreekt. Maar niemand lacht en iedereen heeft respect voor elkaar en na elke presentatie een applaus.

Mariëlle blijft de leiderschapsworkshops nog zeker twee jaar geven. Daarna kan haar uitzending in Same eventueel verlengd worden. Een andere droom van haar is om een blijf-van-mijn-lijfhuis op te zetten in Tanzania, omdat veel vrouwen te maken hebben met seksueel en/of huiselijk geweld. Ze is benieuwd naar wat de toekomst zal brengen maar is blij dat ze haar steentje kan bijdragen in het bijstaan van de lokale gemeenschap.

Voor mij loopt na ruim zes weken mijn verblijf in Tanzania op een eind. Als afscheidscadeautje heb ik voor zowel het Lulu-project als voor Tanga house mooie foto’s afgedrukt op een grote poster. Ze waren er erg blij mee. Tot slot wil ik Mariëlle Beusmans en Susanne Beentjes bedanken voor de fantastische tijd die ik heb gehad in Tanzania. Ik heb veel geleerd en gezien en ik ben enorm onder de indruk van het werk dat ze beiden verrichten. Ik hoop dat we elkaar nog een keer tegenkomen. Mijn volgende stop is Malawi waar ik mee zal lopen met missionaire werkster Fera Agricola. Op naar Malawi dus!

Meer verhalen

Colinda Janssen

‘Dit is wat ik moet doen’

Auteur: Colinda Janssen / Land: Liberia
Missionair werker Colinda Janssen leeft in Liberia op de missiepost van de Sociëteit der Afrikaanse Missiën (s.m.a.), met steun van de WNM. Het is één van de armste landen waar de mensen nog steeds kampen met de gevolgen van de jarenlange burgeroorlog en de ebolacrisis.

Lees verder »

Vacatures

Jongeren

Wie ben jij?

 • Jij bent tussen de 23 en 32 jaar oud.
 • Je hebt een (bijna) afgeronde beroeps- of academische opleiding.
 • Ook heb je tussen de 3 en 12 maanden tijd voor een uitzending naar Azië, Afrika of Latijns-Amerika.
 • En je wilt je verbinden aan een betrokken organisatie in Nederland (bijv. een parochie).
 • Je spreekt de taal van het land waar je naartoe gaat en je gebruikt social media. 

 

Wat biedt WNM?

 • Een unieke levenservaring.
 • Een voorbereidingstraject in Nederland.
 • Een internationale werkervaring die je CV zal verrijken.
 • Een vergoeding tijdens jouw verblijf.

 

Wat verwachten wij van jou?

 • Dat je open staat en respect hebt voor andere culturen en religies.
 • Dat je jouw familie en vrienden mobiliseert en mensen met elkaar verbindt.
 • Dat je de kosten van de heen- en terugreis en noodzakelijke verzekeringen voor eigen rekening neemt.
 • Dat je bijdraagt aan de communicatie en fondsenwerving van de WNM, die mede gericht is op het voortzetten van het missionaire gedachtegoed.
  Welke plekken zijn beschikbaar?
  In de volgende landen hebben wij één of meer plekken beschikbaar:
Kenia, Filipijnen, Brazilië, Colombia, Guatemala, Mexico, Nicaragua en Venezuela.

 

Interesse?

Ben je geïnteresseerd? Schrijf ons dan waarom jij uitgezonden wilt worden en stuur jouw cv mee. Mail het naar: contact@weeknederlandsemissionaris.nl

Meer informatie: Heb je nog vragen?

Neem dan contact op met Kelly van Gils
via het e-mailadres  contact@weeknederlandsemissionaris.nl of telefonisch op 06 – 38 65 0563.