Zoë Tjon A Ten

Hoe iets heel kleins, een groot verschil kan maken

Ik zal me even voorstellen: Ik ben Zoë Tjon A Ten, 22 jaar en heb net mijn studie in culturele antropologie met een minor journalistiek afgerond.

Voor de Week Nederlandse Missionaris bezoek ik een aantal missionair werkers en hun projecten in Afrika. De missionair werkers komen uit Nederland, maar wonen al langere tijd in het buitenland en werken daar bij lokale projecten. Voor mij is dit de uitgelezen kans om de theorie in praktijk te brengen en om vanaf een lokaal niveau de cultuur te beleven.

De landen die ik zal gaan bezoeken zijn: Tanzania, Malawi, Kenia en Oeganda. Momenteel ben ik op bezoek bij Jactina van Luijk in Kenia, en krijg ik de kans om op bezoek te gaan bij verschillende projecten.

Contact

Bezoekadres:
Frederik Hendriklaan 7
2582 BP  Den Haag

Postadres:
Postbus 14020
2501 GA Den Haag

Telefoon: 06 15 14 2100
of per e-mail

Ga naar ons contactformulier >

of bekijk onze vacatures

Ik ben nu al twee weken in Kitale, Kenia en de tijd vliegt. De afgelopen tijd hebben we meegelopen met de trainingen van Kitale Community Advancement Programme (KAP), die allemaal heel interessant en leerzaam waren. Deze trainingen zijn medevormgegeven door Jacinta. Zij heeft jarenlang deze trainingen tot in detail ontwikkeld als education officer. Op dit moment houdt Jacinta veel meer (administratieve) ballen in de lucht en deze weken was ze vooral druk op kantoor: onder andere de verhuizing van het kantoor naar een nieuw gebouw, fondsenwerving en rapporten schrijven. Ze had daarom geregeld dat we mee mochten met de stafleden van KAP, om de projecten in te bezoeken.

Deze trainers spreken de taal vloeiend en hebben veel ervaring met alcohol, drugs en traumaverwerking. Veel van de trainers zijn ooit begonnen bij KAP als student en gebruiken hun levenservaring om anderen te helpen. Het was zo bijzonder om hun verhalen te horen en te zien hoe ze omgaan met de meest kwetsbare mensen in de maatschappij. De KAP trainingen en de trainers maken soms letterlijk een verschil tussen leven en dood voor sommige deelnemers. Ook Jactina hoopt dat ze zich gauw weer kan focussen op de inhoud van het lesmateriaal, want dat vindt ze het leukst om te doen.

Voedselpakketten maken om uit te delen
Twee vrouwen van de vrouwengroep onderweg naar de bijeenkomst van KAP

Met het team zijn we de sloppenwijken ingegaan omdat zij training aanbieden over over alcohol en drugsverslaving. Ook hebben we verschillende vrouwengroepen bezocht die erg kwetsbaar zijn, omdat de vrouwen vaak geen inkomsten hebben, en ook nog alleenstaande moeder zijn. Bovendien hebben we scholen bezocht om daar voorlichtingen te geven over seksueel gedrag en over HIV/Aids. Tijdens de training leerde ik zelf ook nieuwe dingen, dingen die ik nooit op heb school geleerd. Bijvoorbeeld dat Aids soms pas na lange tijd geconstateerd wordt, maar dat je al die tijd wel het hiv-virus bij je kan dragen. Doordat Jactina een achtergrond in verpleegkunde heeft, heeft ze enorm veel kennis over gezondheid en zorg. Deze deelt ze door het opzetten van trainingen zoals deze.

Leerlingen die de voorlichting over seksueel risico gedrag van KAP, Kitale, sept 2022

Het maakte een impact om te zien hoe zwaar de levensomstandigheden van veel mensen hier zijn. Het werk van KAP vindt plaats in de sloppenwijken, en dit is erg indrukwekkend. Zo zijn we naar een lokale (illegale) alcohol brouwer gegaan om te kijken hoe de alcohol wordt gemaakt. Zelf vond ik dit erg interessant om te zien, omdat er een heel proces aan vooraf gaat. Ook hebben we in de wijk een groep straatkinderen ontmoet die het leuk vonden om met ons te praten. We vroegen ze of sporten leuk vonden. Ze antwoordden allemaal overtuigend: ‘JA’ en noemden allemaal balsporten op. Maar tot onze verbazing, zagen we dat ze helemaal geen ballen hadden om mee te spelen. Het bleek dat daar geen geld voor was. Omdat we de volgende dag toch terug voor nog een training in dezelfde sloppenwijk, besloten we om en aantal ballen te kopen. De kinderen begonnen te glunderen toen ze de ballen zagen en waren zo enorm blij!
Op zulke momenten besef je extra erg hoe verwend we zijn in Nederland, en ook hoe iets dat voor mij heel klein lijkt, een groot verschil kan maken.

 

Meer verhalen

Colinda Janssen

‘Dit is wat ik moet doen’

Auteur: Colinda Janssen / Land: Liberia
Missionair werker Colinda Janssen leeft in Liberia op de missiepost van de Sociëteit der Afrikaanse Missiën (s.m.a.), met steun van de WNM. Het is één van de armste landen waar de mensen nog steeds kampen met de gevolgen van de jarenlange burgeroorlog en de ebolacrisis.

Lees verder »

Vacatures

Jongeren

Wie ben jij?

 • Jij bent tussen de 23 en 32 jaar oud.
 • Je hebt een (bijna) afgeronde beroeps- of academische opleiding.
 • Ook heb je tussen de 3 en 12 maanden tijd voor een uitzending naar Azië, Afrika of Latijns-Amerika.
 • En je wilt je verbinden aan een betrokken organisatie in Nederland (bijv. een parochie).
 • Je spreekt de taal van het land waar je naartoe gaat en je gebruikt social media. 

 

Wat biedt WNM?

 • Een unieke levenservaring.
 • Een voorbereidingstraject in Nederland.
 • Een internationale werkervaring die je CV zal verrijken.
 • Een vergoeding tijdens jouw verblijf.

 

Wat verwachten wij van jou?

 • Dat je open staat en respect hebt voor andere culturen en religies.
 • Dat je jouw familie en vrienden mobiliseert en mensen met elkaar verbindt.
 • Dat je de kosten van de heen- en terugreis en noodzakelijke verzekeringen voor eigen rekening neemt.
 • Dat je bijdraagt aan de communicatie en fondsenwerving van de WNM, die mede gericht is op het voortzetten van het missionaire gedachtegoed.
  Welke plekken zijn beschikbaar?
  In de volgende landen hebben wij één of meer plekken beschikbaar:
Kenia, Filipijnen, Brazilië, Colombia, Guatemala, Mexico, Nicaragua en Venezuela.

 

Interesse?

Ben je geïnteresseerd? Schrijf ons dan waarom jij uitgezonden wilt worden en stuur jouw cv mee. Mail het naar: contact@weeknederlandsemissionaris.nl

Meer informatie: Heb je nog vragen?

Neem dan contact op met Kelly van Gils
via het e-mailadres  contact@weeknederlandsemissionaris.nl of telefonisch op 06 – 38 65 0563.