Zoë Tjon A Ten

Indrukwekkend bezoek aan Kitale

Ik zal me even voorstellen: Ik ben Zoë Tjon A Ten, 22 jaar en heb net mijn studie in culturele antropologie met een minor journalistiek afgerond.

Voor de Week Nederlandse Missionaris bezoek ik de missionair werkers in Afrika en hun projecten. De missionair werkers komen uit Nederland, maar wonen al langere tijd in het buitenland en werken daar bij lokale projecten. Voor mij is dit de uitgelezen kans om de theorie in praktijk te brengen en om vanaf een lokaal niveau de cultuur te beleven.

De landen die ik zal gaan bezoeken zijn: Tanzania, Malawi, Kenia en Oeganda.

Momenteel ben ik op bezoek bij Jacinta van Luijk in Kenia.

Contact

Bezoekadres:
Frederik Hendriklaan 7
2582 BP  Den Haag

Postadres:
Postbus 14020
2501 GA Den Haag

Telefoon: 06 15 14 2100
of per e-mail

Ga naar ons contactformulier >

of bekijk onze vacatures

Op weg naar Kitale
De afgelopen drie weken heb ik een familievriend bezocht in Dar es Salaam, Tanzania. Het was een fijne pauze van het werk en was een heerlijke vakantie. Op 25 augustus vloog ik door naar Nairobi. Hier ontmoette ik ook mijn vriendje weer nadat ik hem 3.5 maand niet had gezien. Hij reist met me mee naar de laatste twee projecten in Kenia en Oeganda.

Nadat we een nachtje in Nairobi hadden geslapen bij de Mill Hill Missionarissen en een olifantenweeshuis hadden bezocht werden we op de bus gezet naar Kitale. De bus doet er ruim 8 uur over om naar het westen van Kenia te reizen. De hele busrit regende het en ook in Kitale was er geen zon te bekennen. Gelukkig stond Jacinta van Luijk al klaar met een paraplu om ons op te halen en ons te brengen naar ons verblijf net aan de rand van de stad.  In Kenia is het nu verkiezingstijd en het zou onrustig kunnen worden in het centrum van het stadje. Onze B&B is daarentegen een oase van rust en ligt in de buurt met enorme landerijen. Naast ons verblijf is er een straatjongerenproject waar we zeker een kijkje gaan nemen.

Olifantenweeshuis, Nairobi, 26 augustus 2022

Veldbezoek bij KAP 

Afgelopen weekend nam Jacinta ons gelijk mee de stad in. We hebben haar huis gezien en hebben rondgelopen in Kitale. De armoede is er groot en het was weer even schakelen na mijn toeristische uitstapjes in Tanzania. Het was voor het eerst in mijn leven dat ik door echte zogeheten ‘slums’ liep. Juist in deze omgeving is KAP (Kitale Community Advancement Programme)  te vinden, dit is de organisatie waar Jacinta voor werkt.

KAP zet zich op verschillende gebieden in: 1. HIV en Aidspreventie en educatie 2. Mentale en fysieke hulp voor alcohol- en drugsverslaafden 3. Traumaverwerking 4. Het opbouwen van de gemeenschap.

KAP geeft binnen deze onderwerpen trainingen aan de gemeenschap.

Deze week zijn we gelijk het veld in gegaan. We hebben een workshop met de alcohol- en drugsverslaafden bijgewoond, dit was heel bijzonder. De mensen deelden openlijk hun verhaal en veel deelnemers waren hard aan het werk om minder of niet meer te drinken. De volgende dag zijn we naar een vrouwengroep gegaan waar KAP afgelopen jaar een training had gegeven over zelfbewustzijn. Het doel ervan is om deze (kwetsbare) vrouwen weer in hun kracht te zetten en meer zelfvertrouwen te geven. Ook deze dag was heel indrukwekkend. Veel van deze vrouwen hadden al op jonge leeftijd te maken met zwaarste omstandigheden zoals het overlijden van hun ouders of seksueel geweld. De veerkracht die deze vrouwen hebben is enorm!

Ik ben heel benieuwd wat de komende tijd gaat brengen. Tot nu toe is het intens maar enorm leerzaam en bijzonder om mee te maken.

Zoë en Mees met de deelnemers van de alcohol en drugs KAP workshop, Kitale, 28 augustus.

 

Meer verhalen

Colinda Janssen

‘Dit is wat ik moet doen’

Auteur: Colinda Janssen / Land: Liberia
Missionair werker Colinda Janssen leeft in Liberia op de missiepost van de Sociëteit der Afrikaanse Missiën (s.m.a.), met steun van de WNM. Het is één van de armste landen waar de mensen nog steeds kampen met de gevolgen van de jarenlange burgeroorlog en de ebolacrisis.

Lees verder »

Vacatures

Jongeren

Wie ben jij?

 • Jij bent tussen de 23 en 32 jaar oud.
 • Je hebt een (bijna) afgeronde beroeps- of academische opleiding.
 • Ook heb je tussen de 3 en 12 maanden tijd voor een uitzending naar Azië, Afrika of Latijns-Amerika.
 • En je wilt je verbinden aan een betrokken organisatie in Nederland (bijv. een parochie).
 • Je spreekt de taal van het land waar je naartoe gaat en je gebruikt social media. 

 

Wat biedt WNM?

 • Een unieke levenservaring.
 • Een voorbereidingstraject in Nederland.
 • Een internationale werkervaring die je CV zal verrijken.
 • Een vergoeding tijdens jouw verblijf.

 

Wat verwachten wij van jou?

 • Dat je open staat en respect hebt voor andere culturen en religies.
 • Dat je jouw familie en vrienden mobiliseert en mensen met elkaar verbindt.
 • Dat je de kosten van de heen- en terugreis en noodzakelijke verzekeringen voor eigen rekening neemt.
 • Dat je bijdraagt aan de communicatie en fondsenwerving van de WNM, die mede gericht is op het voortzetten van het missionaire gedachtegoed.
  Welke plekken zijn beschikbaar?
  In de volgende landen hebben wij één of meer plekken beschikbaar:
Kenia, Filipijnen, Brazilië, Colombia, Guatemala, Mexico, Nicaragua en Venezuela.

 

Interesse?

Ben je geïnteresseerd? Schrijf ons dan waarom jij uitgezonden wilt worden en stuur jouw cv mee. Mail het naar: contact@weeknederlandsemissionaris.nl

Meer informatie: Heb je nog vragen?

Neem dan contact op met Kelly van Gils
via het e-mailadres  contact@weeknederlandsemissionaris.nl of telefonisch op 06 – 38 65 0563.