Zoë Tjon A Ten

Malawi: Het warme hart van Afrika

Ik zal mij even voorstellen: Ik ben Zoë Tjon A Ten, 22 jaar en heb net mijn studie in culturele antropologie met een minor journalistiek afgerond.

Voor de Week Nederlandse Missionaris bezoek ik een aantal missionair werkers en hun projecten in Afrika. De missionair werkers komen uit Nederland, maar wonen al langere tijd in het buitenland en werken daar bij lokale projecten. Voor mij is dit de uitgelezen kans om de theorie in praktijk te brengen en om vanaf een lokaal niveau de cultuur te beleven.

De landen die ik zal gaan bezoeken zijn: Tanzania, Malawi, Kenia en Oeganda. Op dit moment verblijf ik Lilongwe Malawi.

Contact

Bezoekadres:
Frederik Hendriklaan 7
2582 BP  Den Haag

Postadres:
Postbus 14020
2501 GA Den Haag

Telefoon: 06 15 14 2100
of per e-mail

Ga naar ons contactformulier >

of bekijk onze vacatures

Ik ben blij wanneer ik mijn voeten op de grond zet en Malawi betreed. Als ik door de poorten van het vliegveld heen ben, ben ik opgelucht dat Fera Agricola op me staat te wachten buiten. Ik krijg een warm onthaal in een toch-wel-fris Malawi. Gelukkig heb ik twee warme truien bij, maar ik had er niet helemaal op gerekend dat het in Malawi winter is en dat de temperatuur ’s nachts soms daalt tot 8 graden. Na Tanzania, valt het me gelijk op dat Malawi een stuk armer is, ook het landschap is heel anders: het is droger en kaler en de aarde is hier vuurrood.

Ik verblijf bij Fera in huis, dat zich bevindt op het terrein van de parochie van de congregatie de Witte Paters. Op dit terrein ligt ook het kantoor van het Centre for Social Concern waar Fera als missiewerkster werkt. Het Centre for Social Concern zet zich in voor de armere laag van de bevolking door middel van verschillende projecten. Ze verzamelen bijvoorbeeld data van de kosten van het dagelijkse leven door markten en huishoudens te bezoeken. Deze data publiceren ze in artikelen en leggen ze ook voor aan de overheid om omstandigheden te verbeteren. Fera heeft een adviserende rol, en werkt vooral aan projectvoorstellen en fondsenwerving.

Het Centre for Social Concern, Lilongwe, 2022

Fera is niet alleen werkzaam op het Centre For Social Concern, maar zet zich ook als vrijwilliger in voor vrouwengroepen voor de Nederlandse organisatie Melania. Zij ondersteunen vrouwen met het opzetten van activiteiten waarmee ze een inkomenskunnen genereren en ze hun gezin kunnen onderhouden. Dit doen ze door het trainen van de vrouwen en het opzetten van een activiteit om geld mee te verdienen. Fera bezoekt nieuwe potentiële vrouwengroepen en introduceert hen bij de organisatie.  Dan helpt ze hen met het schrijven en presenteren van hun projectvoorstel, bijvoorbeeld hoe ze een duurzaam inkomen kan genereren door het aanschaffen van een geit, kippen of een machine die voedsel kan verwerken.

De eerste week heb ik meegelopen op het kantoor en heb ik Fera haar collega’s een beetje leren kennen. Ik moest de eerste week zeker even wennen door het andere klimaat, andere omgeving en ander werk. Ook hebben we gegeten met de Witte paters wat erg gezellig was en heb ik een natuurreservaat bezocht en daar lang gewandeld. Maar in de tweede week begonnen we met plannen maken om het veld in te gaan. Zo zullen we naar markten en scholen gaan om onderzoek te doen, maar ook op bezoek bij verschillende vrouwengroepen. Het belooft dus een interessante tijd te worden met veel gevarieerde projecten.

 

Op avontuur

Zoë op Peak Sapitwa, Mount Mulanje, Malawi, 2022

Voordat het veldwerk zou gaan beginnen, had ik nog tijd voor een extra tussenstop en ik besloot er alleen op uit te gaan. Ik ben naar het zuiden van Malawi afgereisd om daar de Mount Mulanje te beklimmen.  Deze berg is 3002 meter hoog en staat bekend om de prachtige natuur en een pittige klim naar de Peak Sapitwa. Na een busrit van ruim 5 uur kwam ik aan in Blantyre waar ik opgehaald werd door mijn lokale gids. Daar hebben we vier dagen gewandeld en geklommen om de top te bereiken. En jeetje, wat was dit zwaar. Je slaapt ‘s nachts op een matje met je slaapzak en hebt verder geen stromend water of elektriciteit. Dit is zoals ze het noemen: “Back to the basics”. Ik had het een beetje onderschat, maar de tocht was de spierpijn helemaal waard. De eerste twee dagen liepen 4 uur per dag. Op de derde dag hebben we 4 uur naar de top geklommen, en toen nog 4 uur naar beneden terug naar de andere berghut. Op dag vier waren we er nog niet helemaal, en moesten we nog 3 uur naar beneden. Voldaan na deze overwinning stapte ik op de bus terug naar Lilongwe, benieuwd naar het geplande veldwerk!

Zoë met kinderen uit het dorp, Lilongwe, 2022

Meer verhalen

Colinda Janssen

‘Dit is wat ik moet doen’

Auteur: Colinda Janssen / Land: Liberia
Missionair werker Colinda Janssen leeft in Liberia op de missiepost van de Sociëteit der Afrikaanse Missiën (s.m.a.), met steun van de WNM. Het is één van de armste landen waar de mensen nog steeds kampen met de gevolgen van de jarenlange burgeroorlog en de ebolacrisis.

Lees verder »

Vacatures

Jongeren

Wie ben jij?

 • Jij bent tussen de 23 en 32 jaar oud.
 • Je hebt een (bijna) afgeronde beroeps- of academische opleiding.
 • Ook heb je tussen de 3 en 12 maanden tijd voor een uitzending naar Azië, Afrika of Latijns-Amerika.
 • En je wilt je verbinden aan een betrokken organisatie in Nederland (bijv. een parochie).
 • Je spreekt de taal van het land waar je naartoe gaat en je gebruikt social media. 

 

Wat biedt WNM?

 • Een unieke levenservaring.
 • Een voorbereidingstraject in Nederland.
 • Een internationale werkervaring die je CV zal verrijken.
 • Een vergoeding tijdens jouw verblijf.

 

Wat verwachten wij van jou?

 • Dat je open staat en respect hebt voor andere culturen en religies.
 • Dat je jouw familie en vrienden mobiliseert en mensen met elkaar verbindt.
 • Dat je de kosten van de heen- en terugreis en noodzakelijke verzekeringen voor eigen rekening neemt.
 • Dat je bijdraagt aan de communicatie en fondsenwerving van de WNM, die mede gericht is op het voortzetten van het missionaire gedachtegoed.
  Welke plekken zijn beschikbaar?
  In de volgende landen hebben wij één of meer plekken beschikbaar:
Kenia, Filipijnen, Brazilië, Colombia, Guatemala, Mexico, Nicaragua en Venezuela.

 

Interesse?

Ben je geïnteresseerd? Schrijf ons dan waarom jij uitgezonden wilt worden en stuur jouw cv mee. Mail het naar: contact@weeknederlandsemissionaris.nl

Meer informatie: Heb je nog vragen?

Neem dan contact op met Kelly van Gils
via het e-mailadres  contact@weeknederlandsemissionaris.nl of telefonisch op 06 – 38 65 0563.