Zoë Tjon A Ten

Ontmoeting met Pater James Ngahy.

Ik zal me even voorstellen: Ik ben Zoë Tjon A Ten, 22 jaar en heb net mijn studie in culturele antropologie met een minor journalistiek afgerond.

 Voor de Week Nederlandse Missionaris bezoek ik een aantal missionair werkers en hun projecten in Afrika. De missionair werkers komen uit Nederland, maar wonen al langere tijd in het buitenland en werken daar bij lokale projecten. Voor mij is dit de uitgelezen kans om de theorie in praktijk te brengen en om vanaf een lokaal niveau de cultuur te beleven.

De landen die ik zal gaan bezoeken zijn: Tanzania, Malawi, Kenia en Oeganda.

Momenteel ben ik op bezoek bij Fera en krijg ik inzicht in haar bijzondere werk in Malawi. In dit blog meer over het interview met de directeur van het Centre for Social Concern, Pater James Ngahy. 

 

 

Contact

Bezoekadres:
Frederik Hendriklaan 7
2582 BP  Den Haag

Postadres:
Postbus 14020
2501 GA Den Haag

Telefoon: 06 15 14 2100
of per e-mail

Ga naar ons contactformulier >

of bekijk onze vacatures

Pater James Ngahy werd in 1966 geboren in Mbinga, Tanzania. Zijn ouders waren boeren; zijn vader was echter catechist en gedurende zijn hele leven veel betrokken bij kerkelijke activiteiten. Hij werkte nauw samen met de paters en broeders benedictijnen en met de diocesane priesters. Er zijn zeven kinderen in het gezin – vier jongens en drie meisjes. Zij zijn nu allen volwassen en leven onafhankelijk.

Hoewel hij op het platteland is opgegroeid, ging pater James naar zowel de lagere als de middelbare school. Zijn middelbare school deed hij in Makumira, Arusha. En na zijn middelbare school moest hij een jaar nationale legerdienst doen.
Pater James vertelt: “Ik was 22 jaar oud toen ik in het leger ging. Het was zwaar, maar het was een geweldige tijd. Tijdens dat ene dienstjaar bezocht ik maandelijks de Witte Paters in Dar es Salaam. Na de legerdienst verwachtte iedereen dat ik naar de universiteit zou gaan. Maar ik zei nee en besloot te zien wat de Witte Paters voor mij konden betekenen.”

Pater James besloot zich aan te sluiten bij de Witte Paters. Hij studeerde Filosofie in Kahangala, Mwanza, Tanzania gedurende drie jaar van 1989 tot 1992. Na filosofie deed hij een spiritueel jaar in Kasama, Zambia – 1992 tot 1993.  Pater James vertelt over zijn tijd in Nigeria: “Het was erg moeilijk in Nigeria, omdat het militaire regime niet bereid was de macht aan de burgers te geven. Er was veel leed in het land en in die jaren leerde ik de lokale taal en bleef ik in de parochie.”
Na de twee jaar werd hij naar Totteridge, Engeland gestuurd voor Theologie. Hij legde zijn eed af als een volledig toegewijd Missionaris van Afrika in 1997. En op 16 juli 1999 werd hij tot priester gewijd in zijn diocees Mbinga, Tanzania.

Na meer dan 20 jaar in Nigeria te hebben gewerkt, werd Fr. James in 2018 gevraagd om naar Malawi te komen om uitvoerend directeur van het Centre for Social Concern (CfSC) te worden, aangezien de vorige directeur, namelijk Fr. Jos Kuppens met pensioen ging. Hij legt uit: “Wij missionarissen in Afrika worden geacht open te staan. Als missionaris ga je waar je nodig bent. Ik heb nooit gevraagd om hier te komen, en ik wist niet veel over het Centrum. Ik heb veel moeten leren en er is een groot verschil tussen Oost/Zuid en West Afrika. De mensen uit Nigeria zijn erg assertief en uitgesproken – nogal luidruchtig; terwijl de mensen uit Malawi stil en zachtaardig zijn en het soms moeilijk is om te weten wat ze nu eigenlijk van plan zijn. Ik moest de cultuur leren kennen”.

Pater James zegt: “Het werk dat we hier doen is goed en zeer nuttig, maar ook uitdagend. Hoewel het Centrum een op geloof gebaseerde organisatie is, is het heel open, en gaat het verder dan de kerk in zijn bezorgdheid over sociale, politieke en economische kwesties. Het Centrum voor Sociale Bezorgdheid probeert de doelstellingen van de Sociale Leer van de Kerk te verwezenlijken; bijvoorbeeld opkomen voor mensenrechten en voor gerechtigheid. We dagen de overheid uit waar nodig en waarderen haar waar ze het goed doet. Het Centrum is kritisch en objectief in zijn omgang en zorgen. De relatie met de regering is daarom goed, maar kan ook uitdagend zijn, vooral wanneer we transparantie en verantwoording eisen om armoede en ongelijkheid te verminderen. In de loop der jaren hebben wij meer vertrouwen gekregen. We vallen de regering niet aan, maar komen op voor de rechten van de mensen (de armen) en zeggen dat ze hun beloften moeten nakomen”.

Het Centre for Social Concern heeft een aantal afdelingen met verschillende projecten. Een daarvan is het programma voor onderzoek naar de sociale omstandigheden, waarbij de basisbehoeften en de kosten daarvan worden onderzocht. Dit is een succesverhaal geweest. Volgens pater James: “Met de Basic Needs Basket (BnB) kijken we naar hoe mensen en hun gezinnen (huishoudens) overleven. Hoeveel kost het leven, zowel op het platteland als in de stad. We verzamelen de gegevens en publiceren ze op website en in kranten; de overheid, andere organisaties, instellingen en ambassades maken wel gebruik van onze gepubliceerde gegevens. Een ander belangrijk onderwerp is belangenbehartiging. We helpen/trainen burgers/personen om voor hun rechten op te komen. De advocacy-trainingen hebben hun nut bewezen, aangezien door de regering gefinancierde projecten zoals scholen, wegen en ziekenhuizen worden gecontroleerd door de getrainde of mondige gemeenschappen – de mondigheid die door/met de inspanning van het Centre for Social Concern tot stand is gebracht”. Ook de Interreligieuze Dialoog (IRD) is een van de afdelingen die het uitstekend doet. Als een op geloof gebaseerde organisatie hecht Centre for Social Concern veel belang aan het samenleven van de Malawische burgers.

Bovendien is pater James trots op de bibliotheek van het Centrum. “Onderwijs is macht”, legt hij uit. Het Centrum biedt ruimte voor lezen en studeren omdat er niet veel plaatsen in de buurt van Kanengo Area (Lilongwe) zijn waar dit mogelijk is. Het Centrum moedigt de geest van de ‘leescultuur’ aan.
Afgezien van de successen die het Centre for Social Concern heeft behaald, is een van de grootste uitdagingen waar het voor staat “de afhankelijkheid van donoren”; gebrek aan duurzaamheid. Pater James is ervan overtuigd dat het Centrum op de lange termijn zelfvoorzienend moet zijn om zijn visie en missie volledig te kunnen realiseren!

Dit is een van de taken voor Mevr. Fera Agricola om het Centrum voor Sociale Zorg te helpen/assisteren als Vrijwillig Missionaris. Pater James zegt: “Fera kwam uit het niets toen ze aan mij werd voorgesteld door de Gedelegeerde Overste van de Missionarissen van Afrika in Malawi. Zij is de eerste vrijwillige missionaris die hier werkt. Ze is gekomen en ze brengt haar eigen ervaringen mee naar het centrum, zodat het zelfvoorzienend wordt. Zo ondersteunt ze het personeel en verbetert ze de manier van projectvoorstellen schrijven. Het is een leerproces. Ze is hier sinds het begin van het jaar, 2022. Tot nu toe doet ze het goed en helpt ze ons om zelfs op internationaal niveau meer bekendheid te krijgen. Het is goed dat ze gekomen is en ons helpt.”

Van zijn kant zal pater James zien wat de toekomst zal brengen. Hij legt uit: “Ik ben en blijf een missionaris in hart en nieren. Mijn apostolaat is sterk gericht op Gerechtigheid en Vrede en de Integriteit van de Schepping (JPIC). Mijn toekomst zal altijd bepaald worden door de noden van ons Genootschap – de Missionarissen van Afrika. Onze stabiliteit en onze bewegingen worden altijd bepaald door dit principe. Men moet klaar staan om in beweging te komen wanneer de behoefte of de vraag van de Society zich voordoet.”

Pater James Ngahy in zijn kantoor, Centre for Social Concern Lilongwe, 2022

Mijn motto is:
“Als je neutraal bent in situaties van onrecht, heb je de kant van de onderdrukker gekozen. Als een olifant zijn voet op de staart van een muis zet en u zegt dat u neutraal bent, zal de muis uw neutraliteit niet waarderen”

(Desmond Tutu – Oxford Essential Quotations, 5.ed).

My motto is:
“If you are neutral in situations of injustice, you have chosen the side of the oppressor. If an elephant has its foot on the tail of a mouse and you say that you are neutral, the mouse will not appreciate your neutrality”

(Desmond Tutu – Oxford Essential Quotations, 5.ed).

 

Meer verhalen

Colinda Janssen

‘Dit is wat ik moet doen’

Auteur: Colinda Janssen / Land: Liberia
Missionair werker Colinda Janssen leeft in Liberia op de missiepost van de Sociëteit der Afrikaanse Missiën (s.m.a.), met steun van de WNM. Het is één van de armste landen waar de mensen nog steeds kampen met de gevolgen van de jarenlange burgeroorlog en de ebolacrisis.

Lees verder »

Vacatures

Jongeren

Wie ben jij?

 • Jij bent tussen de 23 en 32 jaar oud.
 • Je hebt een (bijna) afgeronde beroeps- of academische opleiding.
 • Ook heb je tussen de 3 en 12 maanden tijd voor een uitzending naar Azië, Afrika of Latijns-Amerika.
 • En je wilt je verbinden aan een betrokken organisatie in Nederland (bijv. een parochie).
 • Je spreekt de taal van het land waar je naartoe gaat en je gebruikt social media. 

 

Wat biedt WNM?

 • Een unieke levenservaring.
 • Een voorbereidingstraject in Nederland.
 • Een internationale werkervaring die je CV zal verrijken.
 • Een vergoeding tijdens jouw verblijf.

 

Wat verwachten wij van jou?

 • Dat je open staat en respect hebt voor andere culturen en religies.
 • Dat je jouw familie en vrienden mobiliseert en mensen met elkaar verbindt.
 • Dat je de kosten van de heen- en terugreis en noodzakelijke verzekeringen voor eigen rekening neemt.
 • Dat je bijdraagt aan de communicatie en fondsenwerving van de WNM, die mede gericht is op het voortzetten van het missionaire gedachtegoed.
  Welke plekken zijn beschikbaar?
  In de volgende landen hebben wij één of meer plekken beschikbaar:
Kenia, Filipijnen, Brazilië, Colombia, Guatemala, Mexico, Nicaragua en Venezuela.

 

Interesse?

Ben je geïnteresseerd? Schrijf ons dan waarom jij uitgezonden wilt worden en stuur jouw cv mee. Mail het naar: contact@weeknederlandsemissionaris.nl

Meer informatie: Heb je nog vragen?

Neem dan contact op met Kelly van Gils
via het e-mailadres  contact@weeknederlandsemissionaris.nl of telefonisch op 06 – 38 65 0563.