Missieverhalen2024-02-08T14:34:47+00:00

Missieverhalen

Missionarissen – broeders, fraters, paters en zusters –, missiewerkers zijn bevlogen mensen, leken, en jongeren delen hun verhalen, ervaringen en inzichten. Pater Fons Bogaartz o.s.c. vertelt hoe hij in Indonesië elke woensdagmorgen naar de bergen van Bandung gaat om jonge novicen les te geven. Ook probeert hij in zijn werk het leed van de armen te verzachten en de mogelijkheid te bieden gebruik te maken van een betere gezondheidszorg. Missiewerkers Ellen en Servaes zetten zich in Venezuela in voor de arbeiders. Zoë Tjon A Ten bezoekt als jongere een aantal missiewerkers en hun projecten in Afrika. Voor haar is dit de uitgelezen kans om de theorie in praktijk te brengen en om vanaf een lokaal niveau de cultuur te beleven.

Lees de verhalen van alle uitgezonden missiewerkers hier:

Door mijn werk is mijn geloof gaan leven

'Juist in deze tijd waarin wereldwijd veel onrust en duister is, zijn er mensen nodig die durven op te staan,' vindt missionaris Sander Kesseler. Hij zet zich in Uganda met hart en ziel in voor vluchtelingen.

Bedrijvigheid in de Andes

Verhalen van studenten die deelnemen aan het River Commons programma, een 5-jarig onderzoeksproject dat zich wereldwijd richt op het verlevendigen van rivieren en nieuwe bewegingen voor waterrechtvaardigheid. Deze keer aan het woord: Maartje, vanuit Ecuador.

Water is leven

Verhalen van studenten die deelnemen aan het River Commons programma, een 5-jarig onderzoeksproject dat zich wereldwijd richt op het verlevendigen van rivieren en nieuwe bewegingen voor waterrechtvaardigheid. Deze keer aan het woord: Gijs. In deze blog stelt hij zich voor.

Je laten meevoeren op de stroom

Van noord naar zuid of van oost naar west. Rivieren doorkruisen vele stroomgebieden. Soms kunnen ze droogvallen, dan weer gaan ze letterlijk hun oevers te buiten. Hoe dan ook, er speelt altijd wat. Rivieren zijn een factor van belang. Daarover gaat River Commons. Rivieren zijn er voor iedereen! Dat is het idee achter het project. De Week Nederlandse Missionaris biedt een aantal studenten de kans om op uitwisseling te gaan naar Colombia en Ecuador. Een van deze studenten is Xavier Jaumejoan, die sinds kort in Ecuador verblijft. (English)

Rivieren als levensaders

Van noord naar zuid of van oost naar west. Rivieren doorkruisen vele stroomgebieden. Rivieren zijn een factor van belang waar altijd wat speelt! Daarover gaat het project River Commons. De Week Nederlandse Missionaris biedt een aantal studenten de kans om op uitwisseling te gaan naar Colombia en Ecuador. Onlangs is Balthazar Sellier vertrokken naar Ecuador. Hij stelt zich voor. (English)

Zicht op een beter leven

Missiewerker Fera Agricola heeft in Malawi ervoor gezorgd dat Chimoso ondanks zijn blindheid kan werken.

Strijd en hoop in de páramos

Verhalen van studenten die deelnemen aan het River Commons programma, een 5-jarig onderzoeksproject dat zich wereldwijd richt op het verlevendigen van rivieren en nieuwe bewegingen voor waterrechtvaardigheid. Deze keer aan het woord: Sanne. Zij was van jongs af aan al geraakt door maatschappelijke ongelijkheid, met name in Latijns-Amerika, waar deels haar wortels liggen. Sanne doet nu onderzoek in Ecuador. Lees hier haar ervaringen (English blog)

Rivieren als levensaders

Rivieren als levensaders Van noord naar zuid of van oost naar west. Rivieren doorkruisen vele stroomgebieden. Rivieren zijn een factor van belang waar altijd wat speelt! Daarover gaat het project River Commons. De Week Nederlandse Missionaris biedt een aantal studenten de kans om op uitwisseling te gaan naar Colombia en Ecuador. Binnenkort vertrekt Maartje Claassens naar Ecuador. Zij stelt zich nu alvast voor.

Verwachtingen

Verhalen van studenten die deelnemen aan het River Commons programma, een 5-jarig onderzoeksproject dat zich wereldwijd richt op het verlevendigen van rivieren en nieuwe bewegingen voor waterrechtvaardigheid. Deze keer aan het woord: Sanne. Zij was van jongs af aan al geraakt door maatschappelijke ongelijkheid, met name in Latijns-Amerika, waar deels haar wortels liggen. Sanne doet nu onderzoek in Ecuador. Lees hier haar ervaringen (English blog)

Elke vrouw telt mee

De Witte Paters richtten in Malawi het Centre for Social Concern op om de mensen bij te staan. De focus van Fera ligt op het werken met vrouwengroepen, zoals met een cursus boekhouden of zeep maken. Fera gelooft heel erg in de projecten. Ze legt ons uit: ‘Ik geloof in het werk dat de Witte Paters hier doen omdat dit de mensen echt vooruit helpt!’

Alles voor mensen met een beperking

Als jonge vrouw vertrok Maria Poulisse, pas afgestudeerd als antropologe, naar Colombia. Van huis uit kon ze rekenen op een stevige basis. Maria zou in eerste instantie slechts voor enkele maanden gaan. Ze ging als vrijwilligster aan de slag in die verre onbekende ‘jungle’ van drugsbaronnen en guerrillastrijders. Ze kwam terecht in de Communiteit van de Camillianen, waar ze projecten in de preventieve gezondheidszorg mocht gaan opzetten.

Baby Frenki

'Baby Frenki verloor zijn moeder bij zijn geboorte. Zijn vader is radeloos. Maar dan schiet zijn schoonzus hem gelukkig te hulp.' Lees welke hulp de vader van Frenki krijgt in dit ontroerende verhaal, dat naaister Martha van het plaatselijke naaiatelier onlangs aan Mariëlle Beusmans vertelde. Mariëlle is onze missiewerker in het bisdom Same in Tanzania, waar zij onder meer Trainingen voor Trainers over Krachtig Leiderschap geeft in parochies.

Rivieren als levensaders

Van noord naar zuid of van oost naar west. Rivieren doorkruisen vele stroomgebieden. Rivieren zijn een factor van belang waar altijd wat speelt! Daarover gaat het project River Commons. De Week Nederlandse Missionaris heeft een aantal studenten de kans geboden om op uitwisseling te gaan naar Colombia en Ecuador. Binnenkort vertrekt een tweede groep studenten. Volg het allemaal op onze website!

Solidariteit versterken vanuit een kerk voor de armen

In de stad Guayana in Venezuela zetten Ellen Schouten en Servaes Scheifes zich vanuit hun geloof met hart en ziel in. Dankzij de activiteiten die zij in samenspraak met hun omgeving hebben opgezet, kunnen de mensen van de arbeiderswijk Bella Vista nu beter voor zichzelf instaan. Zo krijgt de kerk voor de armen hier gestaag vorm.

Kerstpakketten als extra steuntje in de rug!

Missiewerker Mariëlle Beusmans schrijft ons enthousiast hoe zij dankzij de Week Nederlandse Missionaris vlak vóór de Kerst extra financiële ruimte kreeg. 'Mijn keuze was snel gemaakt. Het leek mij een goed idee om kerstpakketten samen te stellen voor een aantal kwetsbare mensen in het bisdom Same.' 

Je laten meevoeren op de stroom: Susana

Van noord naar zuid of van oost naar west. Rivieren doorkruisen vele stroomgebieden. Soms kunnen ze droogvallen, dan weer gaan ze letterlijk hun oevers te buiten. Hoe dan ook, er speelt altijd wat. Rivieren zijn een factor van belang! Daarover gaat River Commons. Rivieren zijn er voor iedereen! Dat is het idee achter het project.

Je laten meevoeren op de stroom: Sebastián

Van noord naar zuid of van oost naar west. Rivieren doorkruisen vele stroomgebieden. Soms kunnen ze droogvallen, dan weer gaan ze letterlijk hun oevers te buiten. Hoe dan ook, er speelt altijd wat. Rivieren zijn een factor van belang! Daarover gaat River Commons. Rivieren zijn er voor iedereen! Dat is het idee achter het project.

De droom van Ellen en Servaes

Heel dankbaar zijn wij als Week Nederlandse Missionaris om Ellen Schouten en Servaes Scheifes onder onze missionair werkers te kunnen rekenen. Al 39 jaar zetten zij zich als overtuigde leden van de internationaal georiënteerde Calamagroep in Venezuela in voor de arme bevolking.

Wat is nu eigenlijk thuis?

Verhalen van studenten die deelnemen aan het River Commons programma, een 5-jarig onderzoeksproject dat zich wereldwijd richt op het verlevendigen van rivieren en nieuwe bewegingen voor waterrechtvaardigheid. Deze keer aan het woord: Mariska, die onderzoek doet voor haar Master thesis in Ecuador. Zij vertelt over de gemeenschap waar zij haar onderzoek uitvoert.

Nieuwe collega’s

Mariëlle vertelt over haar leven in Same, Tanzania. Als je ergens een nieuwe baan krijgt is het altijd een uitdaging om de juiste teamleden (collega’s) en vrijwilligers te vinden om mee samen te werken. Dat is hier in Tanzania niet anders. Ze vertelt over collega Laurenti.

Rituals

Verhalen van studenten die deelnemen aan het River Commons programma, een 5-jarig onderzoeksproject dat zich wereldwijd richt op het verlevendigen van rivieren en nieuwe bewegingen voor waterrechtvaardigheid. Deze keer aan het woord: Mariska, die onderzoek doet voor haar Master thesis in Ecuador. Zij vertelt over een ritueel waar zij aan mocht deelnemen. (English blog)

Het leven in de gemeenschap

Verhalen van studenten die deelnemen aan het River Commons programma, een 5-jarig onderzoeksproject dat zich wereldwijd richt op het verlevendigen van rivieren en nieuwe bewegingen voor waterrechtvaardigheid. Deze keer aan het woord: Sara, die onderzoek doet in in Cienaga de Zapatosa, Colombia naar de effecten van de ritmes van de Cienaga en degradatieprocessen op de dorpsgemeenschappen Sempegua en La Mata. Ze deelt haar ervaringen over het leven in de gemeenschap.

De overeenkomsten die boven de cultuurverschillen uitstijgen

Verhalen van studenten die deelnemen aan het River Commons programma, een 5-jarig onderzoeksproject dat zich wereldwijd richt op het verlevendigen van rivieren en nieuwe bewegingen voor waterrechtvaardigheid. Deze keer aan het woord: Meike, die onderzoek doet voor haar Master thesis in Ecuador. Zij vertelt over het leven in een inheemse gemeenschap.

Mijn fiets

Met het 50 jarig bestaan van de WNM werden tijdens de ‘WNM inspiratie dagen’ voor uitgezondenen wereldwijd aan ieder van de missionarissen en missionair werkers gevraagd zichzelf voor te stellen aan de hand van een fiets: hoe ziet je fiets eruit? Wat heb je aan je fiets hangen? Wel of geen versnellingen? Welke bagage draag je mee? Susanne Beentjes (Tanzania) schreef hier een blog over. Lees deze hier.

From outside to within

Verhalen van studenten die deelnemen aan het River Commons programma, een 5-jarig onderzoeksproject dat zich wereldwijd richt op het verlevendigen van rivieren en nieuwe bewegingen voor waterrechtvaardigheid. Deze keer aan het woord: Ilaria, die onderzoek doet voor haar Master thesis in Colombia. Zij vertelt over de plaats waar zij verblijft en hoe zij dit beleeft. (English blog)

Vrienden hier, vrienden daar

Onlangs was Mariëlle drie weken op verlof uit Tanzania in Nederland en heeft ze veel vroegere vrienden en bekenden ontmoet. Ook in Tanzania gaat ze graag bij vrienden op bezoek. Tijdens feestdagen zoals Pasen en Kerstmis gaat ze naar het dorp Chanjale waar ze vier jaar gewoond heeft. Het is een busreis van drie kwartier. Mariëlle vertelt over het leven van haar vriendinnen.

Land van de vele gezichten

Verhalen van studenten die deelnemen aan het River Commons programma, een 5-jarig onderzoeksproject dat zich wereldwijd richt op het verlevendigen van rivieren en nieuwe bewegingen voor waterrechtvaardigheid. Deze keer aan het woord: Pieter, die onderzoek doet in Bogota, Colombia. De verschillen in het land maken een grote indruk en hij deelt zijn ervaringen over het leven in de stad.

Als een vis in het water

Verhalen van studenten die deelnemen aan het River Commons programma, een 5-jarig onderzoeksproject dat zich wereldwijd richt op het verlevendigen van rivieren en nieuwe bewegingen voor waterrechtvaardigheid. Deze keer aan het woord: Sara, die onderzoek doet in in Cienaga de Zapatosa, Colombia naar de effecten van de ritmes van de Cienaga en degradatieprocessen op de dorpsgemeenschappen Sempegua en La Mata. Ze deelt haar ervaringen over het leven in de gemeenschap.

It’s all about perspective

Verhalen van studenten die deelnemen aan het River Commons programma, een 5-jarig onderzoeksproject dat zich wereldwijd richt op het verlevendigen van rivieren en nieuwe bewegingen voor waterrechtvaardigheid. Deze keer aan het woord: Ilaria, die onderzoek doet voor haar Master thesis in Colombia. Zij vertelt over de plaats waar zij verblijft en hoe zij dit beleeft. (English blog)

De kleine broccolirevolutie

Verhalen van studenten die deelnemen aan het River Commons programma, een 5-jarig onderzoeksproject dat zich wereldwijd richt op het verlevendigen van rivieren en nieuwe bewegingen voor waterrechtvaardigheid. Deze keer aan het woord: Meike, die onderzoek doet voor haar Master thesis in Ecuador. Zij vertelt over een bijeenkomst van verschillende inheemse gemeenschappen in het stroomgebied van de Nagsiche rivier over de inzet van chemicaliën in dit gebied om de regen te laten oplossen.

Een once in a lifetime experience

Zoë Tjon A Ten bezoekt een aantal missionair werkers en hun projecten in Afrika. Ze doet verslag. Op bezoek bij Fera krijgt ze inzicht in haar bijzondere werk in Malawi. Zoë gaat mee met Fera op veldwerk. Ze verzamelen data voor de Basic Need Basket en bezoeken verschillende vrouwengroepen.

Interview met missiewerkster Fera Agricola in Malawi

Zoë Tjon A Ten bezoekt een aantal missionair werkers en hun projecten in Afrika. Ze doet verslag. Op bezoek bij Fera krijgt ze inzicht in haar bijzondere werk in Malawi. Bij Fera kwam steeds de zingevingsvraag weer naar boven: "Voor wat doe ik dit nou? Het werd duidelijk dat ik wil werken op basis van het Katholieke geloof"

Malawi: Het warme hart van Afrika

Zoë Tjon A Ten bezoekt een aantal missionair werkers en hun projecten in Afrika. Ze doet verslag. Momenteel is ze op bezoek bij Fera, en deelt het inzicht in haar bijzondere werk in Malawi. In dit blog vertel ik meer over haar levenspad en het werk dat Fera doet.

Pater Dick Zwarthoed geeft mensen kracht om door te gaan

Pater Dick Zwarthoed s.d.b. lag met malaria in het ziekenhuis van de Congolese stad Lubumbashi. In het ziekenhuis hadden ze niet de apparatuur om hem verder te helpen. “Er stonden vier artsen om mijn bed en zij vroegen mij of ik snel naar Europa kon gaan voor verdere behandeling.”

Dit is wat ik moet doen

Missionair werker Colinda Janssen heeft zich jarenlang in Liberia ingezet op de missiepost van de Sociëteit der Afrikaanse Missiën (s.m.a.), met financiële steun van de WNM. Het is één van de armste landen waar de mensen nog steeds kampen met de gevolgen van de jarenlange burgeroorlog en de ebolacrisis. Toen in maart de gevolgen van de coronapandemie ook in Liberia voelbaar werden door enorm gestegen voedselprijzen en een tekort aan brandstof, kwam Colinda met het laatste vliegtuig terug naar Nederland. ‘Tijdelijk,’ benadrukt de 51-jarige.

Het missionaire vuur is aangewakkerd bij Edna Brouns

Nog net voor de lockdown halverwege maart vorig jaar is Edna Brouns teruggekomen uit Ghana. Bijna vier jaar was de 29-jarige er werkzaam als missionair werker met financiële steun van de Week Nederlandse Missionaris (WNM) en uitgezonden door de Sociëteit der Afrikaanse Missiën (s.m.a.). ‘Door corona ben ik eerder naar Nederland teruggekomen,’ vertelt ze.

Een warm welkom in Mwanza

Ik zal me even voorstellen: Ik ben Zoë Tjon A Ten, 22 jaar en heb net mijn studie in culturele antropologie met een minor journalistiek afgerond.

Ga naar de bovenkant