
Missieverhalen
Missionarissen – broeders, fraters, paters en zusters –, missiewerkers zijn bevlogen mensen, leken, en jongeren delen hun verhalen, ervaringen en inzichten. Pater Fons Bogaartz o.s.c. vertelt hoe hij in Indonesië elke woensdagmorgen naar de bergen van Bandung gaat om jonge novicen les te geven. Ook probeert hij in zijn werk het leed van de armen te verzachten en de mogelijkheid te bieden gebruik te maken van een betere gezondheidszorg. Missiewerkers Ellen en Servaes zetten zich in Venezuela in voor de arbeiders. Zoë Tjon A Ten bezoekt als jongere een aantal missiewerkers en hun projecten in Afrika. Voor haar is dit de uitgelezen kans om de theorie in praktijk te brengen en om vanaf een lokaal niveau de cultuur te beleven.
Lees de verhalen van alle uitgezonden missiewerkers hier:
Missieverhalen – Fera wil vrouwen kracht geven
Het thema van het Jubeljaar 2025 is Pelgrims van hoop. De missionair werkers die WNM ondersteunt gaan op weg om hoop te brengen bij de meest kwetsbare medemensen. Een pad dat zij bewust kiezen volgen vanuit hun geloofsovertuiging dat elk mens recht heeft op vrede, veiligheid en bestaanszekerheid. In deze serie vertellen de missionair werkers wat Pelgrims van Hoop voor hen betekent. Voor Fera betekent het dat ze vrouwen kracht wil geven.
Veerkracht
De veerkracht van vrouwen: dat is wat studente Kim Eweg opviel tijdens haar onderzoek in Ecuador. Als deelnemer aan het River Commons programma (een 5-jarig onderzoeksproject dat zich wereldwijd richt op het verlevendigen van rivieren en nieuwe bewegingen voor waterrechtvaardigheid) kwam ze in een heel andere wereld terecht....
Samen werken aan een minga
Wat het meeste indruk op Maaike de Wit heeft gemaakt? De manier waarop in Ecuador samen de verantwoordelijkheid genomen wordt voor irrigatiesystemen. Als studente is Maaike betrokken bij het River Commons programma: een 5-jarig onderzoeksproject dat zich wereldwijd richt op het verlevendigen van rivieren en nieuwe bewegingen voor waterrechtvaardigheid. In dit blog blikt ze terug op haar werkbezoek aan de minga's ...
De dagelijkse strijd om water
Elina is een van de studenten die deelneemt aan het River Commons programma. Dit 5-jarig onderzoeksproject richt zich wereldwijd op het verlevendigen van rivieren en nieuwe bewegingen voor waterrechtvaardigheid. In dit Engelstalige blog vertelt Eliana over haar werkbezoek aan Bolivia.
Een plek van hoop en mogelijkheden
Een plek van hoop en mogelijkheden Melanie (29 jaar) werkt drie maanden in Ghana bij het Job Creation and Training Centre for the Deaf (JTCT). Inmiddels is dit haar tweede thuis. In deze blog geeft ze een inkijk in haar motivatie, en de doelen die ze hoopt te bereiken. Haar overtuiging? Dat empowerment écht bijdraagt aan een betere toekomst voor dove jongeren in Ghana.
Een warm welkom
Spannend als je als student op werkreis gaat naar Bolivia. Maar het warme welkom zorgde dat Elina zich snel thuis voelde. In dit Engelstalige blog vertelt ze over haar eerste ervaringen in Bolivia.
Geld organiseren is keihard werken
Wat is een duurzame uitweg uit armoede? Dat antwoord verschilt per land en regio. De gemene deler is altijd dat scholing, fatsoenlijke huisvesting, voldoende en goede voeding en beschikbaarheid van gezondheidszorg essentieel zijn om mensen een betere toekomst te geven. Daarvoor is geld nodig. Geld dat daardoor zoveel meer waarde heeft dan een het bedrag zelf. Dat is wat Erik van der Baan elke dag weer ervaart. Als missionair werker in de regio Mbaiki in de Centraal Afrikaanse Republiek werkt hij keihard aan ‘het organiseren van geld’.
Goed voorbeeld doet goed volgen …
Goed voorbeeld doet goed volgen … Jezus is en blijft voor Ellen Schouten en Servaes Scheifes een belangrijke inspiratiebron. Of zoals Ellen zegt: “De figuur van Jezus en zijn actie blijven tegen de klippen op inspireren en alle structuren en vormen van onderdrukking bevragen.” Sinds 1984 komt ze samen met haar partner Servaes in Venezuela op voor de belangen van de arbeiders.
Maaike laat zich meevoeren op de stroom
Een waterforum? Jazeker! Maaike vertelt over het Foro de los Recursos Hídricos. Tijdens dit jaarlijkse forum kunnen watergebruikers uit de omgeving om hun mening en zorgen te delen. Maaike deed deze bijzondere ervaring op tijdens haar onderzoeksreis in Ecuador. De reis is onderdeel van het River Commonsproject: een 5-jarig onderzoeksproject dat zich wereldwijd richt op het verlevendigen van rivieren en nieuwe bewegingen voor waterrechtvaardigheid
Water als spiegel van sociale verhoudingen
Water als spiegel van sociale verhoudigen: dat was het eerste wat Maaike opviel tijdens haar onderzoeksreis naar Ecuador. Als medewerker aan River Commons-project blijft ze vier maanden in dit land. het idee achter dit projedt is dat rivieren er zijn voor iedereen. Maar is dat ook zo? Maaike gaat daar in dit blog dieper op in.
Waar geloven jongeren in?
'Zorgen voor mijn medemens' is een van de antwoorden van jongeren op de vraag: Wat is jouw missie? Die stelde WNM tijdens de Katholieke Jongerendag in Veenendaal.
De dagelijkse strijd om water
Elke dag weer sjouwen met kannen en emmers vol water: de realiteit voor veel vrouwen en kinderen in Bolivia. Het maakte indruk op Eliana, die als studente meewerkt aan Common Rivers. Dit 5-jarig onderzoeksproject richt zich wereldwijd op het verlevendigen van rivieren en nieuwe bewegingen voor waterrechtvaardigheid. In dit Engelstalige blog vertelt Eliana over haar ervaringen in Bolivia.
Een spons op 3.000 meter hoogte…
In Ecuador zijn er heel bijzondere ecosystemen. Een páramo is een soort spons in het hooggebergte die van levensbelang zijn voor de inheemse bevolking. Maartje onderzoekt hoe deze kwetsbare systemen beter beschermd kunnen worden. Haar onderzoek maakt deel uit van het Common Riversproject. Dit5-jarig onderzoeksproject richt zich wereldwijd op het verlevendigen van rivieren en nieuwe bewegingen voor waterrechtvaardigheid.
Bedrijvigheid in de Andes
Lanndbouw is het fundament van de economie in de Andes. Maar die landbouw staat onder druk door irrigatieproblemen. Maartje doet in Ecuador onderzoek naar het kwetsbare watersysteem. het is haar bijdrage aan het River Commons programma: een 5-jarig onderzoeksproject dat zich wereldwijd richt op het verlevendigen van rivieren en nieuwe bewegingen voor waterrechtvaardigheid.
Water is leven
Water is leven voor de inheemse boeren in Ecuador. Maar wat als de eeuwenoude watersystemen bedreigd worden door de bouw van een watervoorziening voor de groeiende stadsbevolking? Gijs probeert antwoorden te vinden tijdens zijn onderzoeksreis in het kader van het River Commons programma: een 5-jarig onderzoeksproject dat zich wereldwijd richt op het verlevendigen van rivieren en nieuwe bewegingen voor waterrechtvaardigheid. Deze keer aan het woord: Gijs. In deze blog stelt hij zichzelf en zijn onderzoeksproject voor.
Een dam die de bevolking splijt
Van noord naar zuid of van oost naar west. Rivieren doorkruisen vele stroomgebieden. Soms kunnen ze droogvallen, dan weer gaan ze letterlijk hun oevers te buiten. Hoe dan ook, er speelt altijd wat. Rivieren zijn een factor van belang. Daarover gaat River Commons. Rivieren zijn er voor iedereen! Dat is het idee achter het project. De Week Nederlandse Missionaris biedt een aantal studenten de kans om op uitwisseling te gaan naar Colombia en Ecuador. Een van deze studenten is Xavier Jaumejoan, die in Ecuador onderzoekt hoe een dam de bevolking splijt. In dit Engelstalige blog stelt hij zichzelf voor.
Waterkracht
Van noord naar zuid of van oost naar west. Rivieren doorkruisen vele stroomgebieden. Rivieren zijn een factor van belang waar altijd wat speelt! Daarover gaat het project River Commons. De Week Nederlandse Missionaris biedt een aantal studenten de kans om op uitwisseling te gaan naar Colombia en Ecuador. Balthazar Sellier is een van hen. Hij stelt zich in dit Engelstalige blog voor en legt uit waarom hoe lokale mensen krachtig hun eigen watersystemen verdedigen.
Door mijn werk is mijn geloof gaan leven
'Juist in deze tijd waarin wereldwijd veel onrust en duister is, zijn er mensen nodig die durven op te staan,' vindt missionaris Sander Kesseler. Hij zet zich in Oeganda met hart en ziel in voor vluchtelingen.
Zicht op een beter leven
Missiewerker Fera Agricola heeft in Malawi ervoor gezorgd dat Chimoso ondanks zijn blindheid kan werken.
Strijd en hoop in de páramos
Sanne is van jongs af aan geraakt door maatschappelijke ongelijkheid, met name in Latijns-Amerika, waar deels haar wortels liggen. Daarom past haar onderzoek voor het Common Riversproject in Ecuador helemaal bij haar. Dit 5-jarig onderzoeksproject richt zich wereldwijd op het verlevendigen van rivieren en nieuwe bewegingen voor waterrechtvaardigheid. In dit Engelstalige blog vertelt Sanne over haar ervaringen.
Maartje vertrekt naar de Andes
Rivieren als levensaders Van noord naar zuid of van oost naar west. Rivieren doorkruisen vele stroomgebieden. Rivieren zijn een factor van belang waar altijd wat speelt! Daarover gaat het project River Commons. De Week Nederlandse Missionaris biedt een aantal studenten de kans om op uitwisseling te gaan naar Colombia en Ecuador. Binnenkort vertrekt Maartje Claassens naar Ecuador. Zij stelt zich nu alvast voor.
Verwachtingen
Voor Sanne is het River Commonsproject ook een terugkeer naar haar wortels. In Ecuador doet ze onderzoek naar waterrechten. In Nederland maakte zich al een voorstelling van het leven in Ecaudor. Of die uitkwamen? Dat lees je in haar Engelstalige blog.
Elke vrouw telt mee
De Witte Paters richtten in Malawi het Centre for Social Concern op om de mensen bij te staan. De focus van Fera ligt op het werken met vrouwengroepen, zoals met een cursus boekhouden of zeep maken. Fera gelooft heel erg in de projecten. Ze legt ons uit: ‘Ik geloof in het werk dat de Witte Paters hier doen omdat dit de mensen echt vooruit helpt!’
Alles voor mensen met een beperking
Als jonge vrouw vertrok Maria Poulisse, pas afgestudeerd als antropologe, naar Colombia. Van huis uit kon ze rekenen op een stevige basis. Maria zou in eerste instantie slechts voor enkele maanden gaan. Ze ging als vrijwilligster aan de slag in die verre onbekende ‘jungle’ van drugsbaronnen en guerrillastrijders. Ze kwam terecht in de Communiteit van de Camillianen, waar ze projecten in de preventieve gezondheidszorg mocht gaan opzetten.
Baby Frenki
'Baby Frenki verloor zijn moeder bij zijn geboorte. Zijn vader is radeloos. Maar dan schiet zijn schoonzus hem gelukkig te hulp.' Lees welke hulp de vader van Frenki krijgt in dit ontroerende verhaal, dat naaister Martha van het plaatselijke naaiatelier onlangs aan Mariëlle Beusmans vertelde. Mariëlle is onze missiewerker in het bisdom Same in Tanzania, waar zij onder meer Trainingen voor Trainers over Krachtig Leiderschap geeft in parochies.
Rivieren als levensaders
Van noord naar zuid of van oost naar west. Rivieren doorkruisen vele stroomgebieden. Ze vaak van levensbelang voor inheemse volkeren. Daarover gaat het project River Commons. De Week Nederlandse Missionaris biedt een aantal studenten de kans om op uitwisseling te gaan naar Colombia en Ecuador. Binnenkort vertrekt een tweede groep studenten. Volg het allemaal in onze blogs. In deze blog maak je kennis met de achtergronden van dit bijzondere project.
Solidariteit versterken vanuit een kerk voor de armen
In de stad Guayana in Venezuela zetten Ellen Schouten en Servaes Scheifes zich vanuit hun geloof met hart en ziel in. Dankzij de activiteiten die zij in samenspraak met hun omgeving hebben opgezet, kunnen de mensen van de arbeiderswijk Bella Vista nu beter voor zichzelf instaan. Zo krijgt de kerk voor de armen hier gestaag vorm.
Kerstpakketten als extra steuntje in de rug!
Missiewerker Mariëlle Beusmans schrijft ons enthousiast hoe zij dankzij de Week Nederlandse Missionaris vlak vóór de Kerst extra financiële ruimte kreeg. 'Mijn keuze was snel gemaakt. Het leek mij een goed idee om kerstpakketten samen te stellen voor een aantal kwetsbare mensen in het bisdom Same.'
Susanna vertelt in Nederland over waterrechten
Susanna woont in Ecuador en werkte daar mee aan het vijfjarig onderzoeksprogramma Common Rivers dat wereldwijk onderzoek doet naar waterrechten. Studenten van Wageningen University gingen onder meer naar Ecuador voor veldwerk. Susanna kon met steun van de WNM in Wageningen vertellen over haar bijdrage aan dit project. In dit blog vertelt ze er meer over.
Een andere wereld, vlak bij huis
Sebastián groeide op in Ecuador. Voor het River Commonsproject deed hij vlak bij huis onderzoek naar waterrechten. Daardoor ging er een heel andere wereld voor hem open. Over die ervaringen kon hij, met steun van WNM, vertellen op de Wageningen Univiersity.
De droom van Ellen en Servaes
Heel dankbaar zijn wij als Week Nederlandse Missionaris om Ellen Schouten en Servaes Scheifes onder onze missionair werkers te kunnen rekenen. Al 39 jaar zetten zij zich als overtuigde leden van de internationaal georiënteerde Calamagroep in Venezuela in voor de arme bevolking.
Wat is nu eigenlijk thuis?
Een rivier is zoveel meer dan een waterstroom. Dat is de ontdekking die Mariks deed tijdens haar veldwerk in Ecuador. In het kader van het River Commonsproject (een 5-jarig onderzoeksproject dat zich wereldwijd richt op het verlevendigen van rivieren en nieuwe bewegingen voor waterrechtvaardigheid) deed ze onderzoek naar de riverEl Río Monjas in de hoofdstad Quito. En daarover schreef ze deze bijzondere blog.
Nieuwe collega’s
Mariëlle vertelt over haar leven in Same, Tanzania. Als je ergens een nieuwe baan krijgt is het altijd een uitdaging om de juiste teamleden (collega’s) en vrijwilligers te vinden om mee samen te werken. Dat is hier in Tanzania niet anders. Ze vertelt over collega Laurenti.
Rituelen bij de rivier
Mariska doet in Ecuador onderzoek in het kader van het River Commons programma, een 5-jarig onderzoeksproject dat zich wereldwijd richt op het verlevendigen van rivieren en nieuwe bewegingen voor waterrechtvaardigheid. Ze vertelt in dit Engeltalige blog over een bijzonder ritueel waarin de rivier een rol speelt.
Een wereld van verschil
Een wereld van verschil: dat is de eerste reactie van Sara op haar verblijf in Colombia. Ze doet daar in het kader van het Common Riversproject (een 5-jarig onderzoeksproject dat zich wereldwijd richt op het verlevendigen van rivieren en nieuwe bewegingen voor waterrechtvaardigheid) onderzoek in Cienaga de Zapatosa, In dit blog vertelt ze over haar eerste ervaringen en indrukken.
Mensen blijven mensen
Voor Meike betekende haar aankomst in Ecuador een heuse cultuurschok. Het gaf haar een belangrijk inzicht: mensen blijven mensen, hoe anders hun leefwereld ook is. Een belangrijk inzicht dat ze opdeed tijdens haar verdwerk voor het Common Riversproject: een 5-jarig onderzoeksproject dat zich wereldwijd richt op het verlevendigen van rivieren en nieuwe bewegingen voor waterrechtvaardigheid.
Mijn fiets
Met het 50 jarig bestaan van de WNM werden tijdens de ‘WNM inspiratie dagen’ voor uitgezondenen wereldwijd aan ieder van de missionarissen en missionair werkers gevraagd zichzelf voor te stellen aan de hand van een fiets: hoe ziet je fiets eruit? Wat heb je aan je fiets hangen? Wel of geen versnellingen? Welke bagage draag je mee? Susanne Beentjes (Tanzania) schreef hier een blog over. Lees deze hier.
Als een vis in het water…
Ilaria moest erg wennen toen ze in Colombia arriveerde voor haar onderzoeksproject in het kader van het River Commons programma ( een 5-jarig onderzoeksproject dat zich wereldwijd richt op het verlevendigen van rivieren en nieuwe bewegingen voor waterrechtvaardigheid), Al was het even wennen, uiteindelijk voelde zich als een vis in het water in de vissersdorpen waar ze kwam. In dit Engelstalige blog vertelt ze meer over dat gewenningsproces.
Vrienden hier, vrienden daar
Onlangs was Mariëlle drie weken op verlof uit Tanzania in Nederland en heeft ze veel vroegere vrienden en bekenden ontmoet. Ook in Tanzania gaat ze graag bij vrienden op bezoek. Tijdens feestdagen zoals Pasen en Kerstmis gaat ze naar het dorp Chanjale waar ze vier jaar gewoond heeft. Het is een busreis van drie kwartier. In dit blog vertelt Mariëlle over het leven van haar vriendinnen.
Land van de vele gezichten
Een land met vele gezichten. Zo omschrijft Pieter Colomobia. Daar deed hij in het kader van het Common Riversproject onderzoek naar waterrechten. In dit blog lees je over zijn ervaringen i de stad Bogota.
Visvrouw
Sara ontpopt zich, enigszins tegen wil en dank, in Colombia tot een echte visvrouw. In het kader van het veldwerk voor het River Commons programma (een 5-jarig onderzoeksproject dat zich wereldwijd richt op het verlevendigen van rivieren en nieuwe bewegingen voor waterrechtvaardigheid) ging ze op pad - of beter gezegd - te water. In dit blog lees je waarom het water en de vissen van levensbelang zijn voor de lokale bevolking.
Het is maar hoe je het bekijkt…
Het is maar waar je naar kijkt... Ilaria zag in haar gastgezin in Colombia eerst vooral armoede en ongedierte. Maar toen ze haar gastgezin beter leerde kennnen, begreep ze dat hun huis eenpaleisje was. Een eyeopeneri voor deze studente die in het kader van het River Commonsproject (een 5-jarig onderzoeksproject dat zich wereldwijd richt op het verlevendigen van rivieren en nieuwe bewegingen voor waterrechtvaardigheid) onderzoek deed in twee visserdorpjes. In dit Engelstalige blog legt ze uit hoe haar perspectief en perceptie kantelde...
De kleine broccolirevolutie
Meike vreesttijdens haar verblijf in Ecuador voor een broccolirevolutie. Tijdens een bijeenkomst raken de gemoederen oververhit. Een bijzondere ervaring voor de studente die in het kader van het River Commonsprogramma (en 5-jarig onderzoeksproject dat zich wereldwijd richt op het verlevendigen van rivieren en nieuwe bewegingen voor waterrechtvaardigheid). Ze doet in dit blog verslag van de bijeenkomst, die gaat over de inzet van chemicaliën om de regen te laten oplossen.
Een onvergetelijke ervaring
Zoë Tjon A Ten bezoekt een aantal missionair werkers en hun projecten in Afrika. Fera Agricola geeft haar een inkijkje in haar missionair werk in Malawi. Het is voor Zoë een onvergetelijke ervaring. Lees er meer over in dit blog.
Mijn droom is werkelijkheid geworden
Fera wilde als jongeren dolgraag studeren in het ontwikkelingswerk. Dat lukte niet, maar toch werkt Fera al jaren voor en met kansarme mensen in Afrika. Haar missie is om vanuit haar geloof bij te dragen aan duurzame ontwikkelingshulp. Dat deed ze op veel plekken en dat doet ze nu in Malawi. Zoë Tjon A Ten interviewde Fera over haar drijfveren.
Malawi: Het warme hart van Afrika
Malawi heeft een warme plek veroverd in het hart van Zoë Tjon A Ten. Zij bezoekt een aantal missionair werkers en hun projecten in Afrika. Een van hen is Fera die in Malawi woont en werkt. FIn dit blog vertelt Zoë meer over het werk en levenspad en van Fera.
De kracht om door te gaan
Pater Dick Zwarthoed s.d.b. lag met malaria in het ziekenhuis van de Congolese stad Lubumbashi. In het ziekenhuis hadden ze niet de apparatuur om hem verder te helpen. “Er stonden vier artsen om mijn bed en zij vroegen mij of ik snel naar Europa kon gaan voor verdere behandeling.”
Dit is wat ik moet doen
Missionair werker Colinda Janssen heeft zich jarenlang in Liberia ingezet op de missiepost van de Sociëteit der Afrikaanse Missiën (s.m.a.), met financiële steun van de WNM. Het is één van de armste landen waar de mensen nog steeds kampen met de gevolgen van de jarenlange burgeroorlog en de ebolacrisis. Toen in maart de gevolgen van de coronapandemie ook in Liberia voelbaar werden door enorm gestegen voedselprijzen en een tekort aan brandstof, kwam Colinda met het laatste vliegtuig terug naar Nederland. ‘Tijdelijk,’ benadrukt de 51-jarige.
Ik wil dicht bij de mensen staan
Dicht bij de mensen staan: dat is voor Edna Brouns het allerbelangrijkste in haar misisonair werk. Corona zorgde letterlijk en figuurlijk voor een grote afstand. Nog net voor de lockdown kwam Edna Brouns terug uit Ghana. Bijna vier jaar was de 29-jarige er werkzaam als missionair werker met financiële steun van de Week Nederlandse Missionaris (WNM) en uitgezonden door de Sociëteit der Afrikaanse Missiën (s.m.a.). Haar terugkeer is tijdelijk, hoopt ze. Want Edna heeft haar hart verpand aan het missionaire werk.
Een warm welkom in Mwanza
Van de farmaceutische industrie naar een missiepost in Tanzania... Susanne Beentjes maakte deze 'carrièreswitch' en is daar nog steeds blij mee. Zoë Tjon A Ten zocht Susanne op en interviewde haar over haar drijfveren. Het markeert het begin van een reis waarin Zoë meerdere missionair werkers in Afrika bezoekt.