Auteur: Colinda Janssen

missionair werker in Liberia bij de s.m.a.

‘Dit is wat ik moet doen’

Missionair werker Colinda Janssen heeft zich jarenlang in Liberia ingezet op de missiepost van de Sociëteit der Afrikaanse Missiën (s.m.a.), met financiële steun van de WNM. Het is één van de armste landen waar de mensen nog steeds kampen met de gevolgen van de jarenlange burgeroorlog en de ebolacrisis. Toen in maart de gevolgen van de coronapandemie ook in Liberia voelbaar werden door enorm gestegen voedselprijzen en een tekort aan brandstof, kwam Colinda met het laatste vliegtuig terug naar Nederland. ‘Tijdelijk,’ benadrukt de 51-jarige.

Het liefst was Colinda in Liberia gebleven. Maar het werd te gevaarlijk. Geen diesel betekent ook geen generator en daarmee had zij geen stroom. ‘Ik kon mijn mobiel niet meer opladen en was letterlijk afgesloten van de bewoonde wereld,’ vertelt zij.

Contact

Bezoekadres:
Frederik Hendriklaan 7
2582 BP  Den Haag

Postadres:
Postbus 14020
2501 GA Den Haag

Telefoon: 06 15 14 2100
of per e-mail

Ga naar ons contactformulier >

of bekijk onze vacatures

Liberia importeert vrij veel goederen en is volgens haar een duur land. Als daar schaarste bovenop komt met stijgende prijzen, loopt zij als blanke vrouw extra gevaar om door criminelen overvallen te worden. ‘Toen moest ik met pijn in mijn hart besluiten om naar Nederland terug te gaan.’

Want Afrika heeft haar hart gestolen. Colinda hoorde van een vriendin voor het eerst over het werken in Afrika als lekenmissionaris. Toen zij op een voorlichtingsdag twintig jaar geleden het missiehuis van de s.m.a. in Cadier en Keer binnenstapte, wist zij dat zij uitgezonden wilde worden. ‘Dit is wat ik moet doen.’ Haar eerste uitzending was naar Ghana. Daar werkte zij in een vluchtelingenkamp waar toen ook een grote groep Liberianen werd opgevangen. Colinda, die verpleegkundige is, werkte vooral met mensen met een beperking.

Missiepost

Sinds eind 2015 is zij uitgezonden naar Tubmanburg. Het was in de periode dat het ebolavirus veel slachtoffers maakte. Colinda: ‘Ik wilde aan de slag als missionaris, vooral omdat ik de taal spreek.’ Elke dag komen mensen naar de missiepost waar zij met drie s.m.a.-priesters woont. De vrouwen uit de hele regio weten Colinda te vinden. ‘De moeders komen voor allerlei zorgvragen, zoals voor hulp als een kindje ziek is of gehandicapt, of als het ondervoed is.’ Voor haar was het de aanleiding om het Ma-Hawa-project op te starten, waarbij ze voedselpakketten uitdeelt in verschillende dorpen en medische zorg verleent. ‘Als kinderen die verzwakt zijn door ondervoeding weer zijn aangesterkt en weer kunnen lopen, als ik met ouderen aan het werk ben, die hun kinderen hebben verloren in de burgeroorlog of aan ebola, en zij even kunnen ontspannen omdat ik hun zorgen tijdelijk heb weggenomen, maakt mij dat gelukkig.’

Missionair werker Colinda Janssen steunt moeders met baby's in Liberia
Met het MaHawa project steunt Colinda moeders met baby’s in Liberia.

Corona

Voor het coronavirus was Colinda niet bang. ‘De Liberianen hebben in januari meteen maatregelen genomen,’ vertelt zij. De emmers met chloorwater om de handen te wassen stonden snel klaar, ook in haar tuin. Terug in Nederland zit Colinda niet stil. Met een beschermingsbril op, mondkapje voor, handschoenen en beschermende kleding aan begint zij aan haar dienst op de corona-afdeling in Apeldoorn. Daar zorgt zij voor de dementerende coronapatiënten, die uit het ziekenhuis komen. Totdat zij weer terug kan naar Liberia.

missionair werker Colinda Janssen
Colinda werkt in de verpleging tijdens de coronacrisis.

Meer verhalen

Colinda Janssen

‘Dit is wat ik moet doen’

Auteur: Colinda Janssen / Land: Liberia
Missionair werker Colinda Janssen leeft in Liberia op de missiepost van de Sociëteit der Afrikaanse Missiën (s.m.a.), met steun van de WNM. Het is één van de armste landen waar de mensen nog steeds kampen met de gevolgen van de jarenlange burgeroorlog en de ebolacrisis.

Lees verder »

Vacatures

Jongeren

Wie ben jij?

 • Jij bent tussen de 23 en 32 jaar oud.
 • Je hebt een (bijna) afgeronde beroeps- of academische opleiding.
 • Ook heb je tussen de 3 en 12 maanden tijd voor een uitzending naar Azië, Afrika of Latijns-Amerika.
 • En je wilt je verbinden aan een betrokken organisatie in Nederland (bijv. een parochie).
 • Je spreekt de taal van het land waar je naartoe gaat en je gebruikt social media. 

 

Wat biedt WNM?

 • Een unieke levenservaring.
 • Een voorbereidingstraject in Nederland.
 • Een internationale werkervaring die je CV zal verrijken.
 • Een vergoeding tijdens jouw verblijf.

 

Wat verwachten wij van jou?

 • Dat je open staat en respect hebt voor andere culturen en religies.
 • Dat je jouw familie en vrienden mobiliseert en mensen met elkaar verbindt.
 • Dat je de kosten van de heen- en terugreis en noodzakelijke verzekeringen voor eigen rekening neemt.
 • Dat je bijdraagt aan de communicatie en fondsenwerving van de WNM, die mede gericht is op het voortzetten van het missionaire gedachtegoed.
  Welke plekken zijn beschikbaar?
  In de volgende landen hebben wij één of meer plekken beschikbaar:
Kenia, Filipijnen, Brazilië, Colombia, Guatemala, Mexico, Nicaragua en Venezuela.

 

Interesse?

Ben je geïnteresseerd? Schrijf ons dan waarom jij uitgezonden wilt worden en stuur jouw cv mee. Mail het naar: contact@weeknederlandsemissionaris.nl

Meer informatie: Heb je nog vragen?

Neem dan contact op met Kelly van Gils
via het e-mailadres  contact@weeknederlandsemissionaris.nl of telefonisch op 06 – 38 65 0563.