Frans van Kranen

Missionair werker in Brazilië

Missionair werker Frans van Kranen geeft kinderen een betere toekomst

“Het is niet alleen mijn werk, het is mijn leven,” zegt Frans van Kranen (64). Met financiële ondersteuning van de Week Nederlandse Missionaris (WNM) is hij missionair werker in Natal, in het noordoosten van Brazilië. Als coördinator van twee gezinsvervangende huizen helpt hij kinderen die uit huis zijn geplaatst.

Contact

Bezoekadres:
Frederik Hendriklaan 7
2582 BP  Den Haag

Postadres:
Postbus 14020
2501 GA Den Haag

Telefoon: 06 15 14 2100
of per e-mail

Ga naar ons contactformulier >

of bekijk onze vacatures

In zijn jaarlijkse verslag voor de WNM staat regelmatig: ‘Het was een zwaar jaar’. Vaak blijkt het daaropvolgende jaar nog zwaarder. Frans is, naast coördinator, ook voogd van twintig kinderen. Hij voelt zich een moderne missionaris. Het is zijn missie om kinderen een betere toekomst te geven. Kinderen die door een kinderrechter uit huis worden geplaatst, geeft hij een nieuw thuis in één van de twee opvanghuizen in Natal. Daar worden zij opgevangen en verzorgd door zogeheten sociale moeders van de organisatie. Deze sociale moeders wonen dag en nacht samen met de kinderen en proberen op die manier een grote familie te zijn. Verder is er een klein team van een psychologe, een maatschappelijk werker en een educatief werker aanwezig.

Ernstige trauma’s

“Bijna alle kinderen die wij opvangen hebben ernstige trauma’s,” vertelt Frans. De kinderen werden verwaarloosd, mishandeld of seksueel misbruikt en uitgebuit. Of er was sprake van zwaar drugsgebruik door de ouders. En dat uit zich in hun gedrag tijdens de plaatsing. Sommigen slaan af en toe de boel kort en klein. Dan is het aan Frans om het evenwicht te herstellen. Sinds de uitbraak van corona is dat nog belangrijker geworden, aangezien de kinderen al vele maanden binnen zitten. “Dat zorgt soms voor spanningen, maar het blijkt voor de kinderen ook een zegening,” vertelt hij. “De scholen zijn al maanden dicht en de kinderen krijgen nu les binnen de opvanghuizen. Door de vaste structuur en individuele aandacht die ze krijgen, groeien zij enorm in lezen en schrijven.”

Kinderen in de opvanghuizen in Natal

Thuisplaatsing of adoptie

Frans: “Het idee is dat de kinderen zo kort mogelijk bij ons blijven. Ik kijk met mijn team of thuisplaatsing in de toekomst weer mogelijk is. Als dat niet kan, komen de kinderen op een adoptielijst terecht. De kleinere kinderen maken een goede kans op adoptie, maar voor de oudere kinderen is dat helaas niet het geval. Wij proberen ze zo goed mogelijk voor te bereiden op hun volwassen leven vanaf hun 18e.” Zoals Adilson*, die sinds 2010 in het opvanghuis woont. “Een jongen met een hart van goud,” omschrijft Frans hem. Adilson is zwakbegaafd, kan ondanks alle inspanningen niet lezen of schrijven, maar is wel erg streetwise. “Hij wil altijd iedereen helpen, en dat is ook gelijk een groot probleem. Hij helpt de sociale moeder net zo makkelijk als de drugsbaas uit de wijk.” Sinds twee jaar loopt een project waarbij oudere kinderen worden gekoppeld aan een peetoom of -tante, die hen af en toe mee uit neemt. De peettante van Adilson heeft inmiddels besloten dat hij bij haar kan komen wonen.

Een baan vinden

Dan is er de 17-jarige Carmila*. Ze woont samen met haar driejarige zoontje in het opvanghuis. Carmila heeft een erg zwaar verleden. Haar familie zit in de drugswereld en het meisje werd op jonge leeftijd seksueel uitgebuit. Ook heeft Carmila een leerachterstand. Frans maakte zich zorgen over haar. Hoe moet het verder nu ze bijna 18 jaar is? Redt zij zich met haar zoontje of valt ze terug op haar criminele familie? Hij vertelt: “Carmila houdt erg van schoonheid en alles wat ermee te maken heeft. We hebben haar kunnen inschrijven voor een cursus manicure. Met deze cursus kan ze straks makkelijk een baan vinden of vanuit huis werken.” Met hulp van een bevriende organisatie heeft hij contact gelegd met een schoonheidssalon. De eigenaresse heeft beloofd Carmila straks een kans te geven.

Coronanoodhulp

Ook werd Frans geholpen met de coronanoodhulp van de WNM. Daarmee kon hij voedselbonnen geven aan de jongvolwassenen die eerder in de opvanghuizen woonden. Deze oud-bewoners hadden, toen zij 18 jaar werden, nog geen kans een cursus te volgen. Frans heeft voor 20 opleidingsplekken gezorgd, zodat ook zij aan hun toekomst kunnen werken. “Het was weer een intensief jaar. Ik vraag me toch vaak af of ik niet getrouwd ben met mijn werk. Het is een zware baan, maar ook een heel erg mooie.”

*Om de privacy van de kinderen te beschermen, zijn andere namen gebruikt.

 

 

Meer verhalen

Colinda Janssen

‘Dit is wat ik moet doen’

Auteur: Colinda Janssen / Land: Liberia
Missionair werker Colinda Janssen leeft in Liberia op de missiepost van de Sociëteit der Afrikaanse Missiën (s.m.a.), met steun van de WNM. Het is één van de armste landen waar de mensen nog steeds kampen met de gevolgen van de jarenlange burgeroorlog en de ebolacrisis.

Lees verder »

Vacatures

Jongeren

Wie ben jij?

 • Jij bent tussen de 23 en 32 jaar oud.
 • Je hebt een (bijna) afgeronde beroeps- of academische opleiding.
 • Ook heb je tussen de 3 en 12 maanden tijd voor een uitzending naar Azië, Afrika of Latijns-Amerika.
 • En je wilt je verbinden aan een betrokken organisatie in Nederland (bijv. een parochie).
 • Je spreekt de taal van het land waar je naartoe gaat en je gebruikt social media. 

 

Wat biedt WNM?

 • Een unieke levenservaring.
 • Een voorbereidingstraject in Nederland.
 • Een internationale werkervaring die je CV zal verrijken.
 • Een vergoeding tijdens jouw verblijf.

 

Wat verwachten wij van jou?

 • Dat je open staat en respect hebt voor andere culturen en religies.
 • Dat je jouw familie en vrienden mobiliseert en mensen met elkaar verbindt.
 • Dat je de kosten van de heen- en terugreis en noodzakelijke verzekeringen voor eigen rekening neemt.
 • Dat je bijdraagt aan de communicatie en fondsenwerving van de WNM, die mede gericht is op het voortzetten van het missionaire gedachtegoed.
  Welke plekken zijn beschikbaar?
  In de volgende landen hebben wij één of meer plekken beschikbaar:
Kenia, Filipijnen, Brazilië, Colombia, Guatemala, Mexico, Nicaragua en Venezuela.

 

Interesse?

Ben je geïnteresseerd? Schrijf ons dan waarom jij uitgezonden wilt worden en stuur jouw cv mee. Mail het naar: contact@weeknederlandsemissionaris.nl

Meer informatie: Heb je nog vragen?

Neem dan contact op met Kelly van Gils
via het e-mailadres  contact@weeknederlandsemissionaris.nl of telefonisch op 06 – 38 65 0563.