Inge Kuiphuis

missionair werker in Guatemala bij arbeidersbeweging MTC

Solidair met koffieplukkers in Guatemala

Missiewerker Inge Kuiphuis (1986) is sinds ruim vijf jaar werkzaam in San Marcos in het westen van Guatemala (aan de grens met Mexico). Met steun van de St. Pancratius Parochie in Tubbergen en de WNM is zij uitgezonden en werkzaam bij boerenbeweging MTC.

missionair werker Inge Kuiphuis maakt zich sterk voor de rechten van arbeiders in Guatemala
Missionair werker Inge Kuiphuis praat met een koffieplukker in Guatemala

Contact

Bezoekadres:
Frederik Hendriklaan 7
2582 BP  Den Haag

Postadres:
Postbus 14020
2501 GA Den Haag

Telefoon: 06 15 14 2100
of per e-mail

Ga naar ons contactformulier >

De boerenbeweging bestaat twintig jaar en is ontstaan vanuit het sociaal pastoraat. De crisis in de koffiesector leidde ertoe dat veel landarbeiders werden ontslagen zonder dat zij ook maar enige vergoeding kregen. De arbeidsomstandigheden in de koffieplantages zijn bovendien erg slecht. ‘Het loon is ongeveer een derde van het minimumloon in Guatemala. De meeste koffieplukkers hebben geen ziektekostenverzekering. Als zij vanuit de hoogvlakte in vrachtwagens naar de koffieplantages vervoerd worden gebeuren er regelmatig dodelijke ongelukken,’ weet Inge. Zij zet zich in voor de rechten van de koffieplukkers en boeren.

Zwaar werk

‘De verhalen die mensen met mij delen maken een grote indruk op me. Het doet me beseffen hoe fijn mijn jeugd in Nederland was.’ Verhalen zoals van Imelda Lopez.

Imelda Lopez Guatemala
Veel koffieplukkers in Guatemala krijgen weinig of niets uitbetaald. MTC helpt hen.

Zij werkte samen met haar man en hun kinderen jarenlang op een koffieplantage. Op een gegeven moment werd hun loon niet meer uitbetaald. Wat volgde was een juridische strijd die zeven jaar in beslag nam. Uiteindelijk kregen zij het loon uitbetaald. Van het geld kochten Imelda en haar gezin samen met 20 andere families een stuk grond voor een huis en voor het verbouwen van koffie en bananen. ‘Het werk op de koffieplantage is zwaar. Vaak kregen we pas een maand later ons loon uitbetaald. Op een gegeven moment kregen wij helemaal niet meer betaald,’ vertelt Imelda. Maar hoe overleef je die tijd? MTC ondersteunde Imelda niet alleen juridisch, maar hielp haar – en de andere getroffen families – om te overleven. Inge: ‘We stuurden levensmiddelen en zorgden voor een arts als er iemand ziek was.’

Wakker geschud

Naast de juridische steun in de strijd tegen de eigenaar van de koffieplantage heeft MTC Imelda geholpen door scholing. ‘Vroeger kon ik alleen koken. Vroeger zeiden mannen dat wij vrouwen niets waard zijn.’ Inmiddels is zij gemeenteraadslid. ‘Ik ben dankzij MTC wakker geschud.’ Wanneer Inge de mensen vraagt of zij hun verhalen mag delen, reageren zij daar heel positief op. ‘De mensen zijn blij dat zij niet worden vergeten en dat er aandacht is voor hun situatie. Ik vind het belangrijk hun verhalen te delen. Guatemala lijkt ver weg van Nederland, maar we staan ook met elkaar in verbinding. Denk daar bijvoorbeeld de volgende keer aan als u een kopje koffie drinkt.’

 

Meer verhalen

Colinda Janssen

‘Dit is wat ik moet doen’

Auteur: Colinda Janssen / Land: Liberia
Missionair werker Colinda Janssen leeft in Liberia op de missiepost van de Sociëteit der Afrikaanse Missiën (s.m.a.), met steun van de WNM. Het is één van de armste landen waar de mensen nog steeds kampen met de gevolgen van de jarenlange burgeroorlog en de ebolacrisis.

Lees verder »