
Solidair met koffieplukkers in Guatemala
Missionair werker Inge Kuiphuis zet zich in Guatemala in voor de rechten van inheemse, uitgebuite arbeiders.
‘Je bent er voor de mensen,’ zegt missionaris-pater Fons Bogaartz. De Kruisheer is ‘hoofdpastoor af’ in West-Java (Indonesië) en op bezoek in Nederland. Van de Week Nederlandse Missionaris heeft hij een vakantietoelage ontvangen. ‘Het opladen van de accu doet goed,’ vertelde hij in Den Haag tijdens zijn verlof twee jaar geleden.
Bezoekadres:
Frederik Hendriklaan 7
2582 BP Den Haag
Postadres:
Postbus 14020
2501 GA Den Haag
Telefoon: 06 15 14 2100
of per e-mail
Pater Fons Bogaartz o.s.c. gaat in Indonesië elke woensdagmorgen de bergen van Bandung op om jonge novicen les te geven. ‘Ik ben een eenvoudig pastoor en rijd gewoon op mijn oude motor,’ vertelt pater Bogaartz. Voor hem geen rit met de auto; hij neemt altijd zijn brommer. Dat is niet altijd zonder gevaar in het drukke verkeer van Bandung.
Een paar jaar geleden nog werd hij aangereden door een jonge Indonesische vrouw die hem over het hoofd zag. Voor pater Fons het wist lag hij met brommer en al op de weg. ‘Ik dacht eerst dat een aantal ribben gebroken was, maar op de röntgenfoto bleek alles gelukkig nog op z’n plek te zitten. De Heer zij geprezen tot in Eeuwigheid.’ Op diezelfde brommer is hij ook vaak tot op de huid nat geregend. De hevige regenval zorgt voor overstromingen en aardverschuivingen.
‘Arme kinderen kom je bijna op elke hoek van de straat tegen,’ verzucht de missionaris. Het is een groot probleem dat om de aandacht vraagt van de Kruisheren en van de kerk in het algemeen. Pater Fons probeert in zijn werk het leed van de armen te verzachten en kansarmen de mogelijkheid te bieden gebruik te maken van een betere gezondheidszorg. Daarom heeft hij vlakbij de parochiekerk een gezondheidscentrum opgericht. ‘Daar werken artsen en verpleegsters op vrijwillige basis gratis mee. Dagelijks worden er zo’n 120 mensen geholpen.’
Indonesië telt 140 Kruisheren inclusief fraters en novicen in opleiding (in 2019). ‘De jongere Indonesische priesters hebben een andere benadering dan wij hadden,’ stelt hij vast. Als pater ben je er voor de mensen en je bent dienstbaar aan de mensen. ‘De jongere generatie priesters staat daar anders in. Zij geven nu aan van hoe laat tot hoe laat zij bereikbaar zijn of wanneer hun vrije dag is,’ constateert hij. ‘Er is desondanks in de loop van de jaren een overgang gekomen van het altaar naar de pasar (markt, red.),’ vindt pater Fons. Een overgang van het kerkgebouw naar de buitenwereld. De kerk heeft volgens hem nu meer moed dan in het verleden om zaken aan te kaarten die de Indonesische mensen aangaan, zoals de toenemende kloof tussen arm en rijk, de corruptie die het land teistert en de werkloosheid.
Missionair werker Inge Kuiphuis zet zich in Guatemala in voor de rechten van inheemse, uitgebuite arbeiders.
Missionair werker Edna Brouns, uitgezonden door de s.m.a. met financiele steun van de WNM, zette zich in Ghana in voor straatkinderen.
Auteur: Colinda Janssen / Land: Liberia
Missionair werker Colinda Janssen leeft in Liberia op de missiepost van de Sociëteit der Afrikaanse Missiën (s.m.a.), met steun van de WNM. Het is één van de armste landen waar de mensen nog steeds kampen met de gevolgen van de jarenlange burgeroorlog en de ebolacrisis.