Pater Fons Bogaartz

Kruisheren, o.s.c. (Ordo Sanctae Cruci)

Pater Fons is dienstbaar aan de mensen

‘Je bent er voor de mensen,’ zegt missionaris-pater Fons Bogaartz. De Kruisheer is ‘hoofdpastoor af’ in West-Java (Indonesië) en op bezoek in Nederland. Van de Week Nederlandse Missionaris heeft hij een vakantietoelage ontvangen. ‘Het opladen van de accu doet goed,’ vertelde hij in Den Haag tijdens zijn verlof twee jaar geleden.

Contact

Bezoekadres:
Frederik Hendriklaan 7
2582 BP  Den Haag

Postadres:
Postbus 14020
2501 GA Den Haag

Telefoon: 06 15 14 2100
of per e-mail

Ga naar ons contactformulier >

of bekijk onze vacatures

Pater Fons Bogaartz o.s.c. gaat in Indonesië elke woensdagmorgen de bergen van Bandung op om jonge novicen les te geven. ‘Ik ben een eenvoudig pastoor en rijd gewoon op mijn oude motor,’ vertelt pater Bogaartz. Voor hem geen rit met de auto; hij neemt altijd zijn brommer. Dat is niet altijd zonder gevaar in het drukke verkeer van Bandung.
Een paar jaar geleden nog werd hij aangereden door een jonge Indonesische vrouw die hem over het hoofd zag. Voor pater Fons het wist lag hij met brommer en al op de weg. ‘Ik dacht eerst dat een aantal ribben gebroken was, maar op de röntgenfoto bleek alles gelukkig nog op z’n plek te zitten. De Heer zij geprezen tot in Eeuwigheid.’ Op diezelfde brommer is hij ook vaak tot op de huid nat geregend. De hevige regenval zorgt voor overstromingen en aardverschuivingen.

Leed verzachten

‘Arme kinderen kom je bijna op elke hoek van de straat tegen,’ verzucht de missionaris. Het is een groot probleem dat om de aandacht vraagt van de Kruisheren en van de kerk in het algemeen. Pater Fons probeert in zijn werk het leed van de armen te verzachten en kansarmen de mogelijkheid te bieden gebruik te maken van een betere gezondheidszorg. Daarom heeft hij vlakbij de parochiekerk een gezondheidscentrum opgericht. ‘Daar werken artsen en verpleegsters op vrijwillige basis gratis mee. Dagelijks worden er zo’n 120 mensen geholpen.’

Wachtende patiënten in het St. Laurentiusziekenhuis in Bandung
Patiënten wachten in het ziekenhuis dat de Kruisheren hebben gesticht.

Indonesië telt 140 Kruisheren inclusief fraters en novicen in opleiding (in 2019). ‘De jongere Indonesische priesters hebben een andere benadering dan wij hadden,’ stelt hij vast. Als pater ben je er voor de mensen en je bent dienstbaar aan de mensen. ‘De jongere generatie priesters staat daar anders in. Zij geven nu aan van hoe laat tot hoe laat zij bereikbaar zijn of wanneer hun vrije dag is,’ constateert hij. ‘Er is desondanks in de loop van de jaren een overgang gekomen van het altaar naar de pasar (markt, red.),’ vindt pater Fons. Een overgang van het kerkgebouw naar de buitenwereld. De kerk heeft volgens hem nu meer moed dan in het verleden om zaken aan te kaarten die de Indonesische mensen aangaan, zoals de toenemende kloof tussen arm en rijk, de corruptie die het land teistert en de werkloosheid.

Vreedzaam

Zelf is pater Fons samen met twee confraters in 1969 door de Kruisheren naar de missie in Indonesië gezonden. Hij heeft het land zien veranderen. ‘In die tijd zag je nog niet veel islam,’ blikt hij terug. De moskee was in die dagen vrij leeg en men keek jaloers naar de pastoor en zijn volle kerk. ‘Nu zijn er overal moskeeën en islamitische scholen. De katholieke kerk is een kleine minderheid.’ In de laatste twintig jaar zijn volgens pater Fons felle orthodoxe groepen opgestaan binnen de islam, maar onveilig voelt hij zich geenszins. ‘De meeste mensen zijn vreedzaam en welwillend. De grootste last hebben wij van het feit dat wij geen vergunning krijgen voor het bouwen van een nieuwe kerk.’
Momenteel zijn er nog zes Nederlandse Kruisheren in het bisdom Bandung in West-Java, van wie pater Fons met zijn 79 jaar de op een na jongste is. ‘Hier in Bandung zijn voldoende inlandse priesters. Wij hebben onszelf overbodig gemaakt,’ lacht hij tevreden. ‘Dat was ook het doel. Ik ben blij dat dat gelukt is.’

Missionaris Fons Bogaarts o.s.c.
Pater Fons Bogaartz met zijn drie confraters in de Sint Laurentiuskerk in Bandung.

Meer verhalen

Colinda Janssen

‘Dit is wat ik moet doen’

Auteur: Colinda Janssen / Land: Liberia
Missionair werker Colinda Janssen leeft in Liberia op de missiepost van de Sociëteit der Afrikaanse Missiën (s.m.a.), met steun van de WNM. Het is één van de armste landen waar de mensen nog steeds kampen met de gevolgen van de jarenlange burgeroorlog en de ebolacrisis.

Lees verder »

Vacatures

Jongeren

Wie ben jij?

 • Jij bent tussen de 23 en 32 jaar oud.
 • Je hebt een (bijna) afgeronde beroeps- of academische opleiding.
 • Ook heb je tussen de 3 en 12 maanden tijd voor een uitzending naar Azië, Afrika of Latijns-Amerika.
 • En je wilt je verbinden aan een betrokken organisatie in Nederland (bijv. een parochie).
 • Je spreekt de taal van het land waar je naartoe gaat en je gebruikt social media. 

 

Wat biedt WNM?

 • Een unieke levenservaring.
 • Een voorbereidingstraject in Nederland.
 • Een internationale werkervaring die je CV zal verrijken.
 • Een vergoeding tijdens jouw verblijf.

 

Wat verwachten wij van jou?

 • Dat je open staat en respect hebt voor andere culturen en religies.
 • Dat je jouw familie en vrienden mobiliseert en mensen met elkaar verbindt.
 • Dat je de kosten van de heen- en terugreis en noodzakelijke verzekeringen voor eigen rekening neemt.
 • Dat je bijdraagt aan de communicatie en fondsenwerving van de WNM, die mede gericht is op het voortzetten van het missionaire gedachtegoed.
  Welke plekken zijn beschikbaar?
  In de volgende landen hebben wij één of meer plekken beschikbaar:
Kenia, Filipijnen, Brazilië, Colombia, Guatemala, Mexico, Nicaragua en Venezuela.

 

Interesse?

Ben je geïnteresseerd? Schrijf ons dan waarom jij uitgezonden wilt worden en stuur jouw cv mee. Mail het naar: contact@weeknederlandsemissionaris.nl

Meer informatie: Heb je nog vragen?

Neem dan contact op met Kelly van Gils
via het e-mailadres  contact@weeknederlandsemissionaris.nl of telefonisch op 06 – 38 65 0563.