Alles voor mensen met een beperking

Als jonge vrouw vertrok Maria Poulisse, pas afgestudeerd als antropologe, naar Colombia.

Van huis uit kon ze rekenen op een stevige basis. Tot op heden is dat zo gebleven. De parochie van haar geboortedorp Kerkdriel ondersteunt haar missionaire roeping vanaf het begin en nog steeds voelt Maria de band en de grote belangstelling voor haar werk bij vrienden, bekenden, familie en parochie wanneer ze naar Nederland komt om verslag te doen en fondsen te werven. Dat doet haar goed.

Het Zuid-Amerikaanse land Colombia verkeerde in een slopende burgeroorlog, ontketend door grote economische achterstanden en een onrechtvaardig systeem.

Maria zou in die verre onbekende ‘jungle’ van drugsbaronnen en guerrillastrijders als vrijwilligster aan de slag gaan. Ze legde privé-geloften af bij de Orde van de Camillianen. Ze kwam terecht in de Caribische stad Barranquilla.

Deze grote haven- en industriestad met een heel eigen cultuur en dynamiek in het Noorden van Colombia heeft wereldsterren voortgebracht zoals Shakira en de voetballers Wilson Pérez en Carlos Bacca. En wij hebben er onze eigen ster: Maria!

Niet iedereen maakt er echter fortuin!

Helemaal in het begin heeft Maria zich op allerlei terreinen ingezet: ‘Ik werkte met vrijwilligsters uit de wijk voor ondervoede kinderen, scholing en rechten voor hun moeders, een spaarbankje en leenfonds, verbeteren van openbare voorzieningen als water, riolering en elektriciteit, betere huizen, betere straten’. Om zich uiteindelijk toe te spitsen op de zorg voor gehandicapten. Maria zag dat met name veel kinderen met een beperking aan hun lot werden overgelaten. Met een ongelooflijke energie richtte ze daarom samen met enkele moeders uit de wijk allereerst een kleinschalige kinderopvang op. Zo werd een klein zaadje geplant dat uiteindelijk heeft geleid tot de oprichting van Ce Camilo, een centrum met een heel scala aan activiteiten en hulpvoorzieningen voor kinderen en jongeren met een beperking. In 2023 vierde de Stichting inmiddels haar 25-jarig bestaan.

De WNM wenst Maria en Ce Camilo nog een mooie lange toekomst toe!