Je laten meevoeren op de stroom: Sebastián

Afgelopen herfst waren de Ecuadoriaanse studenten Susana en Sebastián te gast in Nederland.

De Week Nederlandse Missionaris (WNM) ondersteunde deze uitwisseling in het kader van het River Commons-project.

Als WNM staan wij erachter om kennis te delen van buitenaf. Anderzijds kan Nederland een rol van expert vervullen. River Commons combineert het allemaal.

River Commons is een samenwerking tussen Wageningen University, Casa Migrante en de Parroquia San Nicolas in Amsterdam. In diverse landen, waaronder Nederland, Spanje, Ecuador en Colombia, richt het onderzoek zich op het verlevendigen van rivieren, initiatieven voor gezamenlijk beheer van rivieren en nieuwe bewegingen voor waterrechtvaardigheid. Om ogenschijnlijke tegenstanders met elkaar te verzoenen.

Want aan het einde van de rit is iedereen erbij gebaat als de mooie natuur van onze aarde erkend en behouden wordt.

In hun blogs vertellen Susana en Sebastián ons hoe ze het belang van een eerlijke verdeling van natuurlijke hulpbronnen met de paplepel hebben meegekregen.

Echte passie voor zijn vak

Sebastián is student aan de Centrale Universiteit van Ecuador. Hij groeide op in het Andesgebergte, dat dwars door zijn vaderland loopt, en waar van oudsher veel mensen wonen.

In zijn jonge jaren was Sebastián een echt buitenkind. Samen met zijn vader genoot hij van het uitzicht vanaf de hellingen van de gedoofde vulkaan Chimborazo, één van de Andesreuzen met eeuwige sneeuw.

Ondertussen heeft hij zich als landbouwkundige gespecialiseerd in water. Samen met boerenorganisaties zet hij zich in voor het behoud van de natuurlijke rijkdommen van zijn land. Langzamerhand raakte hij vertrouwd met de landelijke gemeenschappen, hun geschiedenis en hun geschillen.

Des te boeiender vond Sebastián het toen hij hoorde dat hij mee kon werken aan River Commons.

Grenzen verleggen

En zo kon Sebastián onderzoek doen rond de Guarguallá-rivier samen met Susana. Vlak bij de plek waar hij opgroeide, doch nog nooit was geweest! Hij dacht mee over een strategie om de gezinnen die in de ruige hooggelegen veengebieden (de ‘páramos’) alpaca’s houden weer te verzoenen met de bewoners van de lagergelegen landbouwgebieden. Hun contact werd er slechter op door de kwestie van het watergebruik. Hoe anders hun levens ook zijn, beide groepen zijn afhankelijk van hetzelfde water.

Sebastián werd ook uitgenodigd voor een studiebezoek aan Nederland afgelopen herfst. Deze kans nam hij met beide handen aan! Met de informatie die hij hier opdeed, keerde hij met een frisse blik terug naar Ecuador.

De lange en bewogen Nederlandse geschiedenis van waterbeheersing en landwinning is voor jonge mensen van over de hele wereld een bron van inspiratie!