Je laten meevoeren op de stroom: Susana

Afgelopen herfst waren de Ecuadoriaanse studenten Susana en Sebastián te gast in Nederland.

De Week Nederlandse Missionaris (WNM) ondersteunde deze uitwisseling in het kader van het River Commons-project.

Als WNM staan wij erachter om kennis te delen van buitenaf. Anderzijds kan Nederland een rol van expert vervullen. River Commons combineert het allemaal.

River Commons is een samenwerking tussen Wageningen University, Casa Migrante en de Parroquia San Nicolas in Amsterdam. In diverse landen, waaronder Nederland, Spanje, Ecuador en Colombia, richt het onderzoek zich op het verlevendigen van rivieren, initiatieven voor gezamenlijk beheer van rivieren en nieuwe bewegingen voor waterrechtvaardigheid. Om ogenschijnlijke tegenstanders met elkaar te verzoenen.

Want aan het einde van de rit is iedereen erbij gebaat als de mooie natuur van onze aarde erkend en behouden wordt.

In hun blogs vertellen Susana en Sebastián ons hoe ze het belang van een eerlijke verdeling van natuurlijke hulpbronnen met de paplepel hebben meegekregen.

Zo moeder zo dochter

Susana studeert Antropologie aan haar universiteit in Ecuador. Ze koos ervoor om een scriptie te schrijven over de boerengemeenschappen van de Guarguallá-rivier. Deze rivier stroomt nabij de stad Riobamba in centraal Ecuador. Omwille van haar voorkennis en persoonlijke interesse bleek Susana de geschikte kandidaat om mee te helpen in het onderzoek dat River Commons uitstippelde.

De mama van Susana maakte 25 jaar geleden deel uit van het irrigatieproject Guarguallá-Licto. De Licto zijn de boeren die beneden aan de rivier wonen. Het doel was om water te leveren aan deze historisch gemarginaliseerde boerengemeenschap.

De appel is niet ver van de boom gevallen, kun je in dit geval dus wel stellen!

Grassroots programma

Trots schrijft Susana hoe ze het veldbezoek voor River Commons aan haar streek heeft georganiseerd: met succes! En hoe zij op haar beurt naar de Universiteit van Wageningen is gekomen om de studenten van de cursus ‘Omgevingsrecht’ over de boerengemeenschappen te vertellen. Een heel erg fijne ervaring voor haar!

River Commons, zo vertelt Susana verder, kan bij de boeren in Ecuador op veel positieve reacties rekenen. De grote maatschappelijke waarde van het project is een opsteker in de ogen van de WNM. Meerdere problematieken spelen mee in het beheer van de Guarguallá, zoals de toegang tot irrigatiewater en de drinkwatervoorziening voor Riobamba. Verder werden er nog andere uitdagingen blootgelegd waarmee de bewoners worden geconfronteerd. Zoals mijnbouwactiviteiten, de opwekking van waterkracht en landbouwchemicaliën.

‘Het wantrouwen dat gemeenschapsorganisaties jegens instituties koesteren is berucht vanwege slechte ervaringen’, laat Susana ons weten. Gelukkig wordt ‘een gunstige ontvangst door de boeren ervaren.’ Susana kreeg zelf een ‘emotioneel gevoel van verbondenheid.’

En, voegt ze hieraan toe: ‘Wat me nog het meeste blij maakte, was dat ik de leiders de mogelijkheid hoorde uitspreken om dialogen te starten tussen de gemeenschappen van de hogere en lagere gebieden om zo de relaties tussen de gemeenschappen te herstellen!’