De droom van Ellen en Servaes

Heel dankbaar zijn wij als Week Nederlandse Missionaris (WNM) om Ellen Schouten en Servaes Scheifes onder onze missionair werkers te kunnen rekenen. Al 39 jaar zetten zij zich als overtuigde leden van de internationaal georiënteerde Calamagroep in Venezuela in voor de arme bevolking.

Vanuit hun standplaats in Ciudad Guayana waar Ellen en Servaes sinds 1984 wonen en werken, en hun kinderen hebben opgevoed, bieden zij het hoofd aan de complexe situatie waarin het land zich bevindt. Economische blokkades en politieke strubbelingen houden de mensen van dit in wezen rijke land al decennialang in de greep. Ellen en Servaes kozen er destijds heel bewust voor om in een arbeiderswijk te gaan wonen waar ze vanaf de eerste dag warm zijn onthaald. Een keuze waar ze nog steeds achter staan. Met hun geloof als inspiratiebron trachten zij samen met de inwoners van de volkswijk Bella Vista aan een beter bestaan te bouwen. Door in gemeenschap te leven en te werken met de arbeiders willen zij inzichten krijgen in de factoren die de armoede in stand houden. Samen met de bewoners doen zij acties om de mensen meer zelfvoorzienend te maken. Zo werken zij gestaag verder aan hun project tegen de armoede, die de mensen in dit Latijns-Amerikaanse land telkenmale zo hard treft.

 

Succesformule

‘Soms lijkt er weinig tot niets te veranderen als je naar het globale plaatje kijkt’, mijmert Ellen. ‘Maar wij horen van de buurtbewoners dat onze inzet ertoe doet!’ Ellen zet zich met passie in voor het plaatselijke vormingscentrum CFG (Centro de Formación Guayana) en als vertegenwoordigster van haar straat in de organisatie voor de voedseldistributie CLAP (Comités Locales de Abastecimiento y Producción). En gaat het even wat trager? Dan is het maar zo, als je maar nooit opgeeft. Dat is de succesformule van Ellen! Haar kracht. Ook Servaes heeft zich door de jaren heen laten kennen als een echte rots in de branding in zijn rol voor het Instituut voor Arbeidsveiligheid en -Gezondheid en als geduldige doch vurige promotor van de Sociale leer van de kerk. Ook hij laat ons weten dat hun werk waardering krijgt van de mensen voor en met wie ze het doen.

Neen, als het van hen afhangt, zullen Ellen en Servaes niet gauw stoppen met hun werk. Daarvoor is er nog te veel te doen. En hebben zij nog te veel ideeën. Momenteel zien zij zich genoodzaakt een tijdje in Nederland te verblijven wegens de gezondheidsproblemen van Ellen. Het koppel heeft echter goede hoop in 2024 terug te keren naar hun geliefde werkplek om hun missie voort te kunnen zetten. De WNM hoopt dit ook van harte!