Kerstpakketten als extra steuntje in de rug!

Vrij naar de tekst van missiewerker Mariëlle Beusmans, Same, Tanzania. December 2023.

Het is bij veel bedrijven en andere organisaties in Nederland een goede traditie om kerstpakketten uit te delen.

Toen ik de vraag kreeg van de Week Nederlandse Missionaris, de organisatie die mijn uitzending ondersteunt, op welke manier ik dit jaar mensen extra wilde helpen, was mijn keuze snel gemaakt. Het leek mij een goed idee om kerstpakketten samen te stellen voor een aantal kwetsbare mensen in het bisdom Same.

Het idee was eenvoudig: een tas gevuld met 2 kilo rijst, 2 kilo suiker, 2 liter kookolie en 2 pakjes thee.

Mijn chauffeur heeft geholpen om twee winkels in Same te vinden waar ze groot inkopen tegen een lagere prijs. Na enkele dagen kon ik de goederen ophalen. Daags erna heb ik de kerstpakketten samengesteld met een mooie kerstkaart erbij.

Hulp van dierbare collega’s

In de loop van de week kwamen 16 van mijn collega-priesters enkele kerstpakketten ophalen. Het is traditie dat zij voor de feestdagen bij kwetsbare mensen in hun parochie op bezoek gaan. En nu konden ze hen verrassen met extra eten! Deze mensen verkeren allen helaas in een schrijnende en armoedige situatie. Ze waren zeer blij met de kerstpakketten.

Het opvanghuis voor Masai-meisjes

Één groot kerstpakket heb ik zelf naar de Graalzusters gebracht. Met hen werk ik veel samen.

Zij hebben enkele jaren geleden een opvanghuis voor Masai-meisjes opgezet om hen te bescherming tegen meisjesbesnijdenis. Veel moeders hebben nare herinneringen aan hun besnijdenis en willen hun (klein)dochters behoeden dat hen hetzelfde overkomt. Vandaar dat ze enkele jaren geleden de Graalzusters gevraagd hebben om een opvanghuis op te zetten waar hun dochters kunnen verblijven en naar school kunnen gaan.

Inmiddels wonen al 30 meisjes in het opvanghuis. De zakken rijst en suiker en emmers kookolie en de thee werden enthousiast in ontvangst genomen.

En zo was het voor al deze mensen een beetje extra kerstmis.

Hartelijke groeten uit Tanzania, Mariëlle