Waterforum
Hallo, ik ben Maaike, 23 jaar oud en ik heb het geluk om voor mijn thesis onderzoek te mogen doen in Ecuador. Op dit moment verblijf ik in Riobamba, een grote stad dicht bij mijn onderzoeksgebied Licto. Voor mijn thesis richt ik me op de individualisatie binnen een gezamenlijk beheerd irrigatiesysteem. De eerste maanden in Ecuador besteed ik vooral aan het verbeteren van mijn Spaans. Pas daarna begin ik officieel aan mijn onderzoek. Toch krijg ik, door hier te wonen, al veel mee van de lokale cultuur, normen en waarden, en soms zelfs van onderwerpen die met mijn thesis te maken hebben. Een van die momenten was een forum over de nieuwe waterwetten, het “Foro de los Recursos Hídricos”. Samen met drie andere studenten die hier ook onderzoek doen, bezocht ik dit jaarlijkse evenement. Het forum is bedoeld voor watergebruikers uit de omgeving om hun mening en zorgen te delen.

Trots op cultuur
Het forum begon met een ritueel ter ere van de berggoden. Hierbij werden verschillende instrumenten bespeeld en traditionele dansen uitgevoerd – prachtig om te zien! Wat me ook opviel, was hoe levendig de Andes-cultuur en traditionele klederdracht hier nog zijn, en hoe trots mensen daarop zijn. Zoals je op de foto kunt zien, dragen bijna alle vrouwen een lange, traditionele rok, een witte blouse en een band om hun middel. Mannen en vrouwen dragen hoeden, en de mannen vaak ook een poncho. Tijdens het ritueel en het forum werd er veel Quechua gesproken, de lokale taal in de Andes. Dit was deels voor de mensen die geen Spaans spreken, maar ook om het belang van het behoud van deze taal en cultuur te benadrukken. Het deed me denken aan hoe dialecten in Nederland langzaam verdwijnen.

Respectvolle discussies
Na het ritueel begon het inhoudelijke deel van het forum, waarin verschillende sprekers de problemen in de regio en de politieke situatie bespraken. Dit was voor ons erg interessant, omdat het liet zien hoeveel uiteenlopende uitdagingen er zijn. Vervolgens werden er open discussies gehouden. De deelnemers werden in drie groepen verdeeld: (1) Irrigatie en landbouwontwikkeling, (2) Water voor menselijke consumptie en huishoudelijk gebruik, en (3) Ecosystemen en sociale actie. Ik werd ingedeeld bij de eerste groep, wat perfect aansloot bij mijn thesis.
In deze groep vond een open discussie plaats over de nieuwe wetgeving en de obstakels waar mensen tegenaan lopen. Mijn rol was puur observerend, en ik vond het fascinerend om te zien hoe deze discussies verlopen. De respectvolle manier waarop mensen elkaar aanspreken viel op, maar ook hoe dit respect sommige watergebruikers leek te remmen om hun mening te delen. Het was bijzonder om de problemen nu rechtstreeks van de watergebruikers zelf te horen. Het maakte me extra gemotiveerd om aan mijn onderzoek te beginnen en meer met mensen te praten.

Vreemd gevoel
Tijdens het forum werden veel problemen benoemd, maar omdat ik hier nog maar kort ben, is het lastig om me een goed beeld te vormen van hoe deze zich in de praktijk uiten. Misschien is dat sowieso iets wat als buitenstaander moeilijk volledig te begrijpen is. Het kan soms vreemd voelen om zulke lokale kwesties te onderzoeken terwijl je zelf zoveel achtergrondkennis mist. Toch wil ik mijn uiterste best doen om de lokale cultuur en de uitdagingen rond watergebruik zo goed mogelijk te begrijpen.
Ik ben ontzettend dankbaar dat ik deze ervaringen mag opdoen en zoveel kan leren door dit soort bijeenkomsten bij te wonen. Het is indrukwekkend om een cultuur te leren kennen, waarin geloof, tradities en gemeenschapsgevoel zo’n grote rol spelen. Ik kijk ernaar uit om de komende tijd nog veel meer te leren en deze bijzondere reis voort te zetten.
