Nieuwe collega’s

Marielle Beusmans vertelt over haar leven in Same, Tanzania:

Als je ergens een nieuwe baan krijgt is het altijd een uitdaging om de juiste teamleden (collega’s) en vrijwilligers te vinden om mee samen te werken. Dat is hier in Tanzania niet anders. Toen ik in november 2021 tijdens een vergadering van het diocesaan bestuur van catechisten sprak over het nieuwe project om workshops over krachtig leiderschap en ontwikkeling te geven begon Laurenti, de voorzitter, helemaal te stralen. Trots vertelt hij dat ook hij 30 jaar geleden met het toenmalige ontwikkelingsteam als aspirant trainer heeft gewerkt. Inmiddels werk ik ruim een jaar samen met Laurenti. Dat gaat uitstekend. Hij geeft mij vaak advies, corrigeert mijn swahili teksten, geeft feed back etc. Kortom hij is een belangrijk maatje voor mij.

Laurenti

Laurenti woont samen met zijn vrouw in het bergdorp Vudee Juu. Met de lokale bus is het twee uur rijden naar Same. Enkele weken geleden was ik bij hem op bezoek. Hij vertelt dat er 50 jaar geleden in zijn dorp geen kerk was. Elke zondagochtend ging hij met zijn ouders over bergpaden naar het bergdorp Chabaru. Een tocht van 3 uur lopen. Na verloop van tijd nam hij leiderschapsrollen in de kerkgemeenschap op zich. Hij werd secretaris van het kerkbestuur en vervolgens wilde hij catechist worden.

Nieuwe workshops

Laurenti is blij dat we nu weer workshops Krachtig Leiderschap in de dorpen geven. Ondanks dat tegenwoordig iedereen minimaal basisonderwijs heeft genoten is er nog steeds behoefte aan extra toerusting. De workshops vergroten de onderlinge samenwerking en mensen krijgen gerichte kennis die ze in direct praktijk kunnen brengen. En ook deze tijd kent genoeg uitdagingen in het leven van mensen.

Klaar voor een nieuwe aanpak!

Het afgelopen jaar was zeer succesvol zegt Laurenti als hij terugblikt op de pilot periode van de workshops. De deelnemers gaven tijdens de evaluatie aan hoeveel ze leerden van de verschillende oefeningen en vooral hoe verrassend de oefeningen waren vanwege de verschillende methoden die wij gebruiken. De volgende stap is om de workshops in alle parochies te geven. Met een lachende blik zegt Laurenti ‘Ik ben er klaar voor!’